Wetenschap & Techniek

Waarom het lichaam van een vrouw vaker zichzelf aanvalt

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het lichaam van een vrouw vaker zichzelf aanvalt

[NTR] Vrouwen hebben vaker last van auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam keert. Het hormoon oestrogeen zorgt voor een groter aantal ontstekingen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Eén op de twaalf vrouwen ontwikkelt tijdens haar leven een auto-immuunziekte (zie kader), tegen één op de twintig mannen. Vooral in de vruchtbare leeftijd lopen vrouwen een groter risico. Dat duidt op de invloed van geslachtshormonen, in het bijzonder oestrogeen. Wetenschappers hebben dat nu nader uitgezocht en concluderen: oestrogeen zorgt voor een toename van het aantal ontstekingen die samenhangen met het immuunsysteem. Dat schrijven ze in Science Signaling.

Wat zijn auto-immuunziekten?

Je immuunsysteem valt normaal indringers van buiten aan, zoals bacteriën en virussen. Ook beschermt het tegen kanker. In het geval van auto-immuunziekten ziet het immuunsysteem de cellen en stoffen van het eigen lichaam als indringers. Je lichaam gaan dan antistoffen aanmaken tegen het eigen weefsel. Soms valt je lichaam een specifiek orgaan aan, soms ook het hele lichaam. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn multiple sclerose en sommige varianten van reuma en diabetes.

De wetenschappers ontdekten dit door de afweercellen van muizen ongevoelig te maken voor oestrogeen. Deze groep muizen ontwikkelde duidelijk minder vaak colitis, een chronische ontsteking van de dikke darm, dan de controle groep. De onderzoekers zetten de twee verschillende afweercellen – dus met en zonder gevoeligheid voor oestrogeen – ook nog op een kweekje, waarbij de cellen met de normale gevoeligheid veel sterker in aantal toenamen.

Eerder vermoedden wetenschappers dat ook borstimplantaten auto-immuunziekten konden veroorzaken, maar dat bleek niet te kloppen:

Test clip Walter R1-1

Dit nieuwe onderzoek wijst op een mogelijke aanpak van auto-immuunziekten, denken de onderzoekers: het ongevoelig maken van menselijke afweercellen voor oestrogeen. Daardoor zou het immuunsysteem zich minder actief tegen het eigen lichaam moeten keren, hopen ze.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie