Wetenschap & Techniek

'Phubbing' is schadelijk voor je sociale contacten

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Phubbing' is schadelijk voor je sociale contacten

[NTR] Kijk jij ook vaak op je telefoon terwijl je met iemand zit te praten? Pas maar op: dat is niet alleen irritant voor je gesprekspartner, maar kan ook daadwerkelijk schadelijk zijn voor je vriendschappen en relaties.

Britse onderzoekers bestudeerden de effecten van phubbing, oftewel het negeren van je gesprekspartner om op je smartphone te kijken. Proefpersonen bleken duidelijk minder positief te zijn over de communicatie naarmate hun gesprekspartner vaker op zijn of haar telefoon keek. Ook beoordeelden ze de relatie met zo iemand als minder bevredigend.

Slecht voor je zelfvertrouwen

Phubbing is een vorm van sociale uitsluiting, schrijven de onderzoekers, die een bedreiging vormt voor menselijke basisbehoeften zoals zelfvertrouwen. Vooral het gevoel dat we ergens bij horen krijgt een knauw, zodra de telefoon voor onze gesprekspartner belangrijker blijkt te zijn dan wijzelf.

Phubbing?

De term phubbing is samengesteld uit de Engelse woorden phone en snubbing (negeren). Het woord werd in 2012 door een groep taaldeskundigen bedacht, op initiatief van een Australisch reclamebureau. Inmiddels is het ook in Van Dale te vinden.

Een nieuwe vorm van buitensluiten

Uit eerder onderzoek weten we al dat sociale uitsluiting grote gevolgen kan hebben. De pijn die we voelen als we door andere mensen worden genegeerd, is in de hersenen zelfs niet te onderscheiden van fysieke pijn.

De gevolgen van phubbing, een nieuwe vorm van sociale uitsluiting, moeten we volgens de onderzoekers dan ook niet onderschatten. Het specifieke gevaar van phubbing, schrijven ze, is dat het altijd en overal kan gebeuren – mensen hebben nu eenmaal bijna altijd hun telefoon bij zich. Op die manier dreigt sociale uitsluiting dus steeds meer een onderdeel te worden van ons dagelijks leven.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie