Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Vrouwen krijgen minder vaak medische doorverwijzing dan mannen: 'Gebrek aan kennis'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen krijgen minder vaak medische doorverwijzing dan mannen: 'Gebrek aan kennis'

Biomedisch onderzoeker Aranka Ballering heeft onderzoek gedaan naar de verschillen in de gezondheidszorg tussen mannen en vrouwen. Daaruit bleek dat mannen sneller een doorverwijzing naar een specialist krijgen van hun huisarts dan vrouwen. Het verschil komt neer op zo'n 8 tot 10 procent, meldt Ballering bij Spraakmakers. Maar wat is daar de oorzaak van?

Huisarts: man vs. vrouw

Bij lichamelijke klachten kunnen mannen makkelijker rekenen op een doorverwijzing naar het ziekenhuis of een specialist, blijkt uit Ballerings promotieonderzoek. Eén van de oorzaken daarvan zou de kennis en onderzoek naar hormonen kunnen zijn. "Gelukkig wordt er nu meer onderzoek gedaan naar hormonen in vrouwen- en mannenlichamen en de relatie met pijn of klachten. Het kan dus daarmee te maken hebben gehad."

Genderrollen

"Vrouw- of man-zijn gaat niet alleen over biologie, maar ook over maatschappelijke verwachtingen en taken", voegt Ballering eraan toe. Vooral vroeger waren de verschillen daarin groot, waardoor vrouwenklachten ook niet serieus genomen werden. "Vrouwelijke genderrollen, zoals zorg- en huishoudelijke taken, dragen bij aan lichamelijke klachten. Vrouwelijke rollen gaan vaak gepaard met herhaalde bewegingen, zoals stofzuigen, wat spier- en gewrichtsklachten kan veroorzaken. Mannelijke rollen zijn meer gericht op werk, waardoor mannen meer kans hebben op arbeidsongevallen."

Huisvrouwenvermoeidheid

"Als mannen meer huishoudelijke taken doen, krijgen ze vergelijkbare klachten als vrouwen", zegt Ballering. Naast de lichamelijke verschillen hebben religie en iemands sociaaleconomische status invloed op iemands gezondheid. "Begin twintigste eeuw konden steeds meer Nederlandse gezinnen rondkomen van één inkomen, waardoor het ideaal ontstond dat vrouwen thuisbleven om voor het gezin te zorgen."

Huisvrouwenvermoeidheid kwam hierdoor op in de jaren zestig. De mysterieuze kwaal bleek uiteindelijk om depressie te gaan. "Vrouwen werden in de steek gelaten door gebrek aan medische kennis."

Vrouw-sensitief

"Toekomstig onderzoek moet zich richten op het verbeteren van de gezondheidszorg voor vrouwen en het verkleinen van deze verschillen", bepleit Ballering. De medische wereld heeft tegenwoordig al meer aandacht voor het vrouwenhart en vrouw-sensitieve geneeskunde, ziet de biomedisch wetenschapper. "Men erkent nu dat vrouwen geen kopieën zijn van mannen met een baarmoeder en dat diagnoses kunnen verschillen. Toch is er nog veel te doen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie