appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Persoonlijke spullen van Einstein en Lorentz nu in Nederland

Wikimedia
dinsdag 13 maart 2018 | NTR | Jessie van den Broek

Een handgeschreven brief van Albert Einstein, een bankafschrift van Hendrik Lorentz: sinds gisteren zijn in Museum Boerhaave bijzondere voorwerpen uit de levens van deze twee beroemde natuurkundigen te bewonderen. Gebroederlijk naast elkaar in dezelfde vitrine, want de heren kenden elkaar goed.

Nieuws en Co bezocht het museum en sprak met directeur Dirk van Delft over het belang van de voorwerpen:

Nieuwe originele documenten van Einstein en Lorentz in Museum Boerhaave

Nazaten van Lorentz doneerden een verhuisdoos vol met spullen aan het museum. Daarin zaten allerlei persoonlijke spullen, zoals jeugdfoto’s, geboortebewijzen en een bankafschrift. Vooral dat laatste is een bijzonder document: op het afschrift is het prijzengeld te zien – maar liefst 46.948 euro – dat Lorentz in 1902 kreeg toen hij de Nobelprijs had gewonnen.

Handgeschreven brief

De brief van Einstein werd aan het museum geschonken door een Amsterdams genootschap waar de beroemde wetenschapper ooit te gast was, vertelt museumdirecteur Dirk van Delft. In de handgeschreven brief bedankt Einstein het genootschap voor een onderscheiding die hij heeft gekregen.

Voor het museum is zo’n brief voer voor nieuw onderzoek. "Einstein heeft natuurlijk heel veel geschreven en heel veel is al bekend, maar toch komt er elke keer weer iets nieuws tevoorschijn", aldus Van Delft. "Wij vinden dit ongelooflijk waardevol om te laten zien en om er onderzoek naar te doen."

Wetenschappers krijgen een gezicht

En behalve dat de stukken interessante onderzoeksobjecten zijn, brengen ze de wetenschappers ook dichter bij het publiek. "Die documenten geven toch een beetje kleur aan zo iemands leven, ze vullen de details in, zetten de punten op de i", zegt Van Delft. Het museum wil niet alleen iets laten zien over de theorieën van bijvoorbeeld Einstein, maar ook over zijn persoon. "Het gaat erom wat die man betekend heeft voor de wetenschap, wat voor mens het was, hoe hij in de samenleving stond."

En ook de verhouding tussen de twee wetenschappers is interessant, zegt Van Delft. Einstein en Lorentz kenden elkaar goed en hadden veel bewondering voor elkaar. Niet zo gek dus, dat hun spullen nu naast elkaar liggen in een vitrine.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1