appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Focus met schrijver en archeoloog Alexander van de Bunt
STER Advertentie

Waarom de Zijderoute weer helemaal terug is

Wikipedia
zaterdag 9 juli 2016 | NTR | Laurens Gaukema

Nu de invloed van China op het politieke toneel steeds meer voelbaar wordt, is er een groeiende belangstelling voor de contacten die Europa vroeger met het Oosters machtsblok aanging. En dat is misschien ook een goede zaak, want aan die Euraziatische contacten langs de zogenaamde ‘Zijderoute’ hebben we al veel te danken gehad.

Thee, koffie, rijst, de overlevering van de Grieks-Romeine filosofie en geneeskunde,  tapijtpatronen, klassieke vierkante badtegels, onze moderne wiskunde (inclusief het cijfer 0), of simpelweg het woordje karavaan (Perzisch voor handelsbescherming). Zonder dat we het beseffen heeft de Zijderoute ons leven voor een groot deel vormgegeven.

Die Zijderoute was niet een enkele route, maar wel een naam voor een groot gebied dat zich uitstrekte van Constantinopel (nu Istanbul, Turkije) tot de oostkust van China, en waar veelvuldig en intens contact was tussen verschillende soorten bevolkingsgroepen. Handel was hierbij een belangrijke factor, maar er waren ook religieuze en militaire redenen om op pad te gaan. En deze contacten begonnen al in 500 Voor Christus plaats te vinden.

De nieuwe zijderoute

Dat de aandacht voor het belang van de Zijderoute terug groeit, merkte De Kennis van Nu Podcast aan een aantal zaken. Brits Historicus Peter Frankopan schreef er een lijvig boek over dat meteen een bestseller werd. De BBC maakte een driedelige documentaire-serie over de Zijderoute. Netflix startte met het tweede Seizoen van Marco Polo, de meest beroemde Europese ontdekkingsreiziger die de Zijderoute ooit bewandeld heeft. En last but not least is the ‘New Silk Road’ sinds een aantal maanden een groot buzzwoord in de internationale politiek.

Omwille van deze redenen haalde De Kennis van Nu geschiedkundig Zijderoute-expert Rolf Strootman (Universiteit Utrecht) en promovenda in de landbouwsociologie in Centraal Azië Irna Hofman (Universiteit Leiden) aan tafel. Samen achterhalen ze de boeiende antwoorden achter vragen zoals waarom Europa het belang van die zijderoute zo lang geminimaliseerd heeft, en waarom grootmachten zoals China en de VS opeens terug een rijzende belangstelling hebben voor landen Oezbekistan en Tajikistan, landen die vroeger het centrum van de Zijderoute vormden.

Klik op onderstaande link om het gesprek te beluisteren.

Om dit Souncloud track te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
DKVN: De nieuwe zijderoute

 Meer afleveringen van De Kennis van Nu Podcast vind je hier terug.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1