Wetenschap & Techniek

Privé: De exclusieve story van de twitter-boom

foto: ResourceWageningenURfoto: ResourceWageningenUR
  1. Nieuwschevron right
  2. Privé: De exclusieve story van de twitter-boom

[NTR] Een populier van de Wageningen Universiteit is de enige Nederlandse boom die op Twitter dagelijks ongegeneerd de meest intieme details over zijn privé-leven met de buitenwereld deelt. Nu de onderzoekers aan een eerste evaluatie beginnen, bracht Nieuws en Co de boom een bezoekje.

De twitterende populier

6 augustus: “Ik ben in de breedte 0,081 millimeter gegroeid.” 9 augustus: “Mijn sappen beginnen te vloeien!” Het mag duidelijk zijn. De populier op de Campus van de Wageningen Universiteit tweet dagelijks onomwonden hoe het met zijn leven gesteld is. Het zijn de smeuïge details waar ze in de celebrity-boekjes alleen maar van kunnen dromen.

Natuurlijk doet de boom dat in realiteit niet zelf. Het zijn de meetinstrumenten die de onderzoekers sinds april op de boom plaatsten die de data dagelijks naar een automatische tweet vertalen. “Enkel in speciale omstandigheden, sturen we een handmatige tweet de wereld in”, zegt bosecoloog Ute Sass-Klaassen (Wageningen).

Twitter-boom openhartig: 'Ik dronk ruim 12 liter per uur'

En ook hier blijkt het gezegde van de stille wateren en diepe gronden helemaal te kloppen. Want waar een boom aan de buitenkant totaal inactief lijkt te zijn, gebeurt er binnenin heel wat. Zo twitterde de populier op 6 augustus dat hij maar liefst 171,1 liter water uit de grond had getrokken. En dat aan een maximum-ratio van 12,2 liter per uur.

Voor iemand die niet vertrouwd is met boomonderzoek kunnen zulke cijfers als een verrassing komen, maar Sass-Klaassen is niet zo verwonderd. “De populier is meer dan 26 meter hoog en onder de grond is veel water beschikbaar. En met de talloze individuele bladeren die hij heeft, bestrijkt zo’n boom een gigantisch oppervlak, waardoor dat water ook gemakkelijk via de huidmondjes van de blaadjes kan verdampen.”

Een netwerk van twitter-bomen

Op lange termijn bekeken laten de metingen ook zien dat de stam van de populier er een jaarring van 1 centimeter radius bij heeft gekregen. Maar nu blijkt het groeien gestopt te zijn en bereidt de boom zich al op de winter voor. Daarin komt de activiteit van de boom bijna volledig stil te liggen. De populier krimpt daardoor ook opnieuw een heel klein beetje.

De boom maakt eigenlijk deel uit van een ludiek actie om het geld te vinden voor het creëren van een Europees netwerk van verschillende bomen. Eén enkele twitter-boom is dan natuurlijk niet genoeg, maar in België en Duitsland staan er bijvoorbeeld ook al een aantal exemplaren. Ook worden de metingen bij de populier al in alle ernst gedaan zodat ze in later onderzoek meegenomen kunnen worden.

Naast fundamenteel onderzoek kan zo’n netwerk een praktische functie hebben volgens Sass-Klaassen: “Zeker met het gegeven van klimaatopwarming willen we uitzoeken hoe verschillende soorten bomen het doen in verschillende soorten situaties. Als er bijvoorbeeld meer extreme weersomstandigheden voorkomen, kunnen we bomen kiezen die het best met wat minder water kunnen stellen om schade aan het bosbestand te minimaliseren. ”

Naast het twitter-account kun je hier ook meer info over de boom vinden.

Dit artikel werd verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie