appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dit zegt jouw gezichtsuitdrukking over jou

Unsplash
donderdag 8 april 2021 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

'Je gezicht spreekt boekdelen' is niet zomaar een uitspraak. Aan je gezicht valt veel af te lezen. Maar wist je ook dat de bewegingen die je maakt met je gezicht wat vertellen over je persoonlijkheid? In De Nieuws BV leggen An Gaiser en Herman Ilgen, managing partners van het Instituut voor Non-verbale Strategie Analyse, het uit.

 

Mimiek

Je glimlacht, je trekt je ogen samen, je fronst en dat duizenden keren per dag, bewust en onbewust. Gaiser en Ilgen hebben bijna tien jaar onderzoek gedaan naar deze bewegingen en hebben zo een methode bedacht waar ook wij wat aan hebben. Ilgen vertelt: "Omdat je meer snapt waar die ander vandaan komt. Hoe die tikt, waar die gevoelig voor is. Kun je veel doelmatiger het gesprek inrichten."

Fronsen, lachen en wenkbrauwen optrekken

Maar wat zeggen die trekken in je gezicht dan over je? Mensen die bijvoorbeeld heel veel fronsen en de onderste oogleden aanspannen, hebben de behoefte om eerst iets te begrijpen voordat ze zich comfortabel voelen. Als je veel glimlacht, heb je als onderdeel van de persoonlijkheid de neiging om contact op te zoeken. Ben je iemand die vaak de wenkbrauwen en oogleden optrekt? Dan ben je actiegericht en ga je graag aan de gang.

Pokerface bestaat niet

In sommige situaties is het handig om niet te veel bloot te geven, zoals tijdens een potje pokeren bijvoorbeeld. Dan zou het wel fijn zijn om die trekken in je gezicht uit te schakelen.

Gaiser: "Je kan je gezicht niet controleren. Een pokerface bestaat niet. Je kan niet zeggen: 'Als ik aan het kaarten ben dan laat ik een bepaald soort gezicht zien'. Want toch kun je dat onbewust niet beïnvloeden. Maar de emoties die je daaronder beleeft, kun je wel trainen en beïnvloeden. Bijvoorbeeld dat je verbaal en non-verbaal gaat synchroniseren."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1