appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Geurtraining voor bijen verhoogt productie van gewassen

pixabay
vrijdag 18 september 2020 | NTR | Redactie

Wetenschappers hebben de zaadproductie van zonnebloemen tot bijna 60% weten te verhogen. Dat deden ze door bijen aan een geurtraining te onderwerpen, zodat ze sneller aan de slag gingen met het bestuiven van de bloemen.

De bijen werden blootgesteld aan de geur van zonnebloemen, en kregen vervolgens wat suikerwater toegediend. Daardoor gingen ze de zonnebloemengeur associëren met een beloning. Dat bleef niet zonder resultaat: in het wild vlogen ze veel sneller naar de zonnebloemen.

Veel gewassen hebben bestuiving door insecten nodig. Op veel plekken verplaatsen boeren de bijen van veld tot veld, om in de bloeiperiode zoveel mogelijk bloemen te laten bestuiven. Zonder de geurtraining duurt het gemiddeld al snel zo'n vijf uur voor de eerste bijen hun bijendans doen om de andere bijen naar de bloemen te lokken.

Al snel aan het dansen

Na de training ging dat veel sneller: na een uur begonnen de eerste bijen al te dansen. De bijen bezochten de zonnebloemen meer, en brachten meer pollen mee terug naar het nest. Dankzij de extra bestuiving nam de productie van zonnebloemzaden tot met 29 tot 57%. Het onderzoek is gepubliceerd in Current Biology.

De onderzoekers brachten als extra check ook nog een kleurstofje aan bij de uitgang van de bijenkorf, waar de bijen langs vlogen als ze de korf verlieten. Door de bijen bij de zonnebloemen op dat kleurstofje te checken, konden ze vaststellen dat na training meer bijen de korf verlieten.

De geurtraining lijkt dan ook een relatief simpele manier voor boeren om de productie van hun gewassen te verhogen. De onderzoekers gaan nu kijken of de techniek behalve voor zonnebloemen ook werkt voor amandelen, peren en appels.

Luister ook:

Vraagbaak: hoe vinden bijen hun nest terug?

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1