appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Zomerlezen: Mentale superkrachten voor het kinderhoofd

pixabay
zondag 16 augustus 2020 | NTR | Redactie

Emoties zijn menselijk en heb je al vanaf het moment dat je uit de baarmoeder kruipt. Maar hoe ga je als kind om met die emoties? En kun je ze trainen? Wouter de Jong schreef een boek over de mentale superkrachten die kinderen in potentie hebben - en hoe je die kunt ontwikkelen. 

Emoties zijn net kleuters, ze krijsen net zo lang tot ze aandacht krijgen

 

Hoe leer je beter omgaan met onaangename ervaringen? Hoe verbeter je je sociale skills en krijg meer zelfvertrouwen? Je leert een heleboel op school, maar deze dingen zitten daar lang niet altijd bij. Natuurlijk, als kind leer je naarmate je ouder wordt steeds beter om te gaan met je emoties. Maar wat doe je als je verkering uitgaat of iets vreselijk smerigs moet eten?

Lezen in het Donker 

Lezen in het Donker is al twee jaar een vast onderdeel van Focus Radio, het wetenschaps- en geschiedenisprogramma op NPO Radio1. Schrijvers van recente non-fictieboeken praten daarin een uur lang over hun boek, lezen er uit voor en nemen hun eigen favoriete muziek mee.

Focus blikt deze zomer terug op een aantal van de leukste afleveringen van Lezen in het Donker. Om naar te luisteren op het strand of in je hangmat – of als inspiratiebron voor een mooi vakantieboek.

Mindgym voor kids

Op veel van die vragen heeft Wouter de Jong een antwoord. Hij ontwikkelde met Superkrachten voor je hoofd een soort mindgym voor kinderen: vijftien mentale vaardigheden waar je gelukkig van wordt. Geen trucjes om alle hoofdsteden van Zuid-Amerika uit je hoofd te leren, maar handvatten om beter om te gaan met je emoties. Geen abstracte theorieën en filosofieën, maar concrete oefeningen met een heldere uitleg en leuke anekdotes.

Hij vertelt erover in podcast Lezen in het DonkerHeb je bijvoorbeeld wel eens wraak willen nemen? "Wraak is als poepen in je broek om de ander in de stank te zetten. Uiteindelijk heb je er zelf het meeste last van."

Nieuwsgierig geworden? Zoek dan zelf door de inmiddels 86 afleveringen van Lezen in het Donker.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1