Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Deze aardachtige planeet staat 'heel dicht' bij onze aarde

foto: Science / Mark Garlickfoto: Science / Mark Garlick
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze aardachtige planeet staat 'heel dicht' bij onze aarde

Een planeetsysteem rond de rode dwerg GJ 887 lijkt een planeet te bevatten die zich in de bewoonbare zone bevindt. De planeet bevindt zich op 'slechts' elf lichtjaren afstand van ons. De James Webb-telescoop, die volgend jaar wordt gelanceerd, kan mooi onderzoek doen naar de atmosfeer van de planeet.

De onderzoekers hebben data van een periode van twintig jaar gecombineerd, en hebben ontdekt dat er twee, misschien wel drie superaardes rond de zon van het stelsel draaien. De eerste twee planeten staan dicht bij de zon en zijn te warm om water - en daarmee leven - te bevatten.

Maar er zijn tekenen van een derde planeet, met een omlooptijd van vijftig dagen, die iets verder van de zon staat. Deze planeet zou zich wel in de zogenoemde bewoonbare zone kunnen bevinden, met omstandigheden die vloeibaar water en daarmee potentieel leven toelaten. Dat schrijven de onderzoekers in Science.

Fijne plek bij rustige ster

Bijkomend voordeel is dat de rode dwerg waar de planeet omheen draait relatief inactief is. Dat betekent dat de planeet weinig last heeft van zonnevlammen. 'Als je in de buurt van een rode dwerg zou moeten wonen, zou je het beste een rustiger ster als GJ887 kunnen kiezen', schrijft astronoom Melvyn Davies in een begeleidend artikel in Science. Hij vermoedt dat het planeetstelsel wel eens een van de meest bestudeerde stelsels in de buurt van onze zon zou kunnen worden.

Dat onderzoek moet dan plaats gaan vinden met de James Webb-telescoop, die volgend jaar de Hubble-telescoop moet gaan vervangen. Het zal zich met name richten op het atmosfeer van de exoplaneten.

Hoe vinden we buitenaards leven?

Column van Hens Zimmerman: op deze maan zouden we best eens buitenaards leven kunnen vinden

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie