appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Minister De Jonge negeerde appbouwers bij corona-app'

ANP
zondag 26 april 2020 | EO | Willem de Gelder

Minister De Jonge heeft bij de aanbesteding voor het maken van de Corona-app een groot aantal experts genegeerd, zegt Victor Knaap, directeur van appbedrijf MediaMonks bij Dit is de Dag: "We wisten van tevoren dat we niet zouden worden geselecteerd, omdat we op de vraag of de app voor 28 april klaar zou zijn keurig het vakje NEE hebben ingevuld..."

Knoop vond antwoorden dat de app niet voor 28 april af zou zijn "wel zo eerlijk en dat is nu ook bewezen". Volgens Knoop zijn vooral consultancybureaus geselecteerd voor de zogenoemde 'appathon'. Knaap: "Die vulden onterecht het vakje JA in." 

MediaMonks is een van de belangrijkste appbouwers van het land. Voor onder meer Starbucks maakten zij een app die nu door meer 100 miljoen mensen gebruikt wordt. "We hebben ons plan online gezet en ik heb collega’s gevraagd of ze het ermee eens zijn. Je hebt experts nodig. Dat zijn wij niet alleen, dat zijn ook de collega’s die de apps voor KLM, of The Voice, of Adidas hebben gebouwd", aldus Knaap.

Experts

De directeur van MediaMonks krijgt bijval van innovatie-expert Danny Mekic: "We hebben in Nederland de beste experts ter wereld op dit gebied. Maar als het proces niet deugt, dan kunnen ze niet hun werk doen." Victor Knaap: "Er zitten 140 appbedrijven in de brancheorganisatie DDA. Geen van die 140 bedrijven zit in het expertteam. Zo wordt het dus niets..."

Volgens Knaap en Mekic moeten we vooral wachten op de techreuzen Apple en Google. "Die werken dankzij de Coronacrisis voor het eerst samen om een opvolger te vinden voor bluetooth. We moeten wachten tot die af is, voordat we een app kunnen maken. Anders bouwen we een huis op een slechte fundering", aldus Knaap.

Terugluisteren: Victor Knaap en Danny Mekic over corona-apps

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1