appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen
STER Advertentie

Ketogeen dieet lijkt te helpen tegen griep

pixabay
vrijdag 15 november 2019 | NTR | Redactie

Een dieet met veel vet en weinig koolhydraten – ook wel bekend als het ketogeen dieet – lijkt te helpen tegen de griep. Muizen op zo’n dieet zijn beter in staat om griep te bestrijden. 

Dat schrijven wetenschappers in Science Immunology. Een ketogeen dieet bestaat hoofdzakelijk uit vlees, vis, gevogelte en bepaalde groenten. Het ketogene dieet blijkt een deel van de afweercellen in de longen te activeren op het moment dat het griepvirus in de buurt is. Het gaat om de gamma delta T-cellen, onderdeel van het immuunsysteem.

Hoe gezond was Lara's ketogeen dieet?

 

Dat leidt tot extra productie van slijm door cellen in de luchtwegen, waardoor het virus gevangen wordt. In het muizenonderzoek hadden de muizen die ketogeen aten daardoor een grotere kans op overleven dan de muizen die veel koolhydraten kregen.

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een dieet met heel weinig koolhydraten. 60 tot 80 procent van je calorie-inname bestaat uit vetten. Omdat je je natuurlijke brandstof – koolhydraten – wegneemt, begint je lichaam vet te branden: je lichaam komt in ‘ketose’. 

Het dieet wordt met name gebruikt voor medische doeleinden, bijvoorbeeld bij epilepsie of diabetes. Maar er zijn ook mensen die het gebruiken om af te vallen of zich fitter te voelen. Sommige mensen zeggen er ook mentaal scherper van te worden. Wetenschappers zijn verdeeld over deze laatste toepassingen.

“Een totaal onverwacht resultaat”, noemt onderzoeker Akiko Iwasaki de bevindingen in het persbericht. De manier waarop het lichaam bij een ketogeen dieet vet verbrandt kan het immuunsysteem helpen om een griepinfectie te voorkomen, voegt zijn collega Visha Deep Dixit toe.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1