appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
STER Advertentie

Software voorspelt je kans op sterven. Hoe dan?

pixabay
donderdag 14 november 2019 | NTR | Redactie

Kunstmatige intelligentie kan op basis van een hartfilmpje voorspellen wie een verhoogd risico op overlijden heeft, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Ook als die filmpjes er schijnbaar normaal uit zien. Doktoren staan voor een raadsel.

De slimme software nam 1,77 miljoen hartfilmpjes van 400.000 mensen onder de loep, en bleek vervolgens in staat om behoorlijk accuraat te voorspellen wie nog minder dan een jaar te leven had. Dat schrijft het Britse wetenschapsblad New Scientist.

Nu zijn artsen in veel gevallen ook in staat om risicofactoren te herkennen op een hartfilmpje. Maar de software bleek ook risico's te herkennen op filmpjes die er voor het oog van een arts normaal uit zagen. Dat wijst erop dat de kunstmatige intelligentie dingen ziet die een mens niet kan zien - of die de meeste artsen negeren omdat ze er normaal uit zien.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leren van software

Dat kan betekenen dat we dingen van de software kunnen leren die artsen misschien al decennialang verkeerd interpreteren, zegt een bij het onderzoek betrokken gezondheidsdeskundige.

De resultaten van dit onderzoek worden aankomend weekend gepresenteerd op Dallas, en zijn gebaseerd op historische data. De volgende stap is nu om te kijken hoe effectief het algoritme is in klinische studies, zodat patiënten er daadwerkelijk van zouden kunnen profiteren.

Innoveren met kunstmatige intelligentie

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1