appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

De kerken lopen leeg door ons stijgende opleidingsniveau

Wikimedia / Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
donderdag 31 oktober 2019 | NTR | Redactie

Steeds meer Nederlanders zijn hoger opgeleid, en daardoor gaan we minder naar de kerk. Dat concludeert onderzoeker Joris Kregting, die deze week op dit onderwerp promoveerde. In Nieuws en Co vertelt hij over zijn onderzoek. 

Kerken lopen leeg doordat we steeds geleerder zijn

De ontkerkelijking van Nederland is natuurlijk al tientallen jaren aan de gang. Menig kerkgebouw is inmiddels omgetoverd tot appartementencomplex, boekhandel of – jawel – trampolineparadijs. Hoe komt het toch dat steeds minder Nederlanders het christelijke geloof aanhangen?

Joris Kregting van de Radboud Universiteit ontdekte dat niet welvaart of individualisering de belangrijkste factor is, maar ons steeds hogere opleidingsniveau. "In de jaren 60 was 2 tot 3 procent van de Nederlandse bevolking hoogopgeleid", vertelt de onderzoeker, "maar inmiddels is dat ruim een derde." 

Technologische ontwikkelingen

Door dat hogere opleidingsniveau is de nadruk steeds meer komen te liggen op kennisvergaring en wetenschappelijk bewijs, legt Kregting uit. 

Maar wat misschien nog wel belangrijker is: door technologische ontwikkelingen hebben we steeds meer het gevoel dat we ons leven zelf in de hand hebben, en dat we zelf in staat zijn om dingen op te lossen. Het gevoel dat we het geloof nog nodig hebben, neemt daardoor af. 

Veel betere gezondheidszorg

Als voorbeeld noemt de onderzoeker onze sterk verbeterde gezondheidszorg. "Dat waren vroeger dingen waar je echt kwetsbaar bij kon zijn, en dat je je eerder ging beroepen op een hogere macht, omdat er niet zo gauw een oplossing nabij was." Maar met de enorme ontwikkeling van de geneeskunde is dat anders geworden, en voelen mensen zich minder hulpeloos. 

Wil je weten hoe en wanneer de ontkerkelijking in Nederland begon? Lees meer in dit artikel van NPO Focus. 

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1