Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Nobelprijs Natuurkunde voor kosmologie en ontdekking eerste exoplaneet

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nobelprijs Natuurkunde voor kosmologie en ontdekking eerste exoplaneet

De Nobelprijs voor de Natuurkunde is zojuist toegekend aan James Peebles, Michel Mayor en Didier Queloz. Peebles ontvangt de prijs voor zijn onderzoek naar de evolutie van ons heelal. Mayor en Didier ontvangen hem voor hun ontdekking van een exoplaneet die rond een zon-achtige ster draait.

Sterrenkundige geloofde eerst weinig van Nobelprijswaardige ontdekking

Het onderzoek van de Canadees Peebles heeft geleid tot nieuwe inzichten in de evolutie van ons heelal, aldus het Nobelcomité. Peebles wordt algemeen beschouwd als een van de meest vooraanstaande theoretisch kosmologen sinds de jaren 70. Hij leverde grote bijdragen aan onder meer het onderzoek naar donkere materie en kosmische achtergrondstraling.

James Peebles, Michel Mayor en Didier Queloz

Peebles wist informatie uit de kindertijd van ons heelal te interpreteren, en daardoor nieuwe natuurkundige processen te ontdekken. Zijn resultaten lieten bijvoorbeeld zien dat wij slechts 5% van de inhoud van het heelal kennen - sterren, planeten, bomen, dieren en planten. De andere 95% is onbekende donkere materie en donkere energie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerste exoplaneet

De Zwitsers Michel Mayor en Didier Queloz ontdekten in oktober 1995 als eersten een planeet die zich buiten ons zonnestelsel bevond, een zogenaamde exoplaneet. Die planeet, 51 Pegasi b, staat op ruim 50 lichtjaar van onze aarde. Het is een gasachtige bal, vergelijkbaar met Jupiter, de grootste gasgigant in ons eigen zonnestelsel.

Die ontdekking ontketende een revolutie in de astronomie, is te lezen in het persbericht. Sindsdien zijn alleen al in de Melkweg meer dan 4000 exoplaneten ontdekt. Die ontdekkingen hebben geleid tot het heroverwegen van bestaande ideeën over planeetsystemen en het ontstaan van planeten.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor Natuurkunde naar drie onderzoekers voor hun werk aan slimme lasertechnieken.

De prijs, ingesteld in het testament van Alfred Nobel, wordt sinds 1901 uitgereikt. Met de prijs is een bedrag van 919.000 euro gemoeid. Dat moet de winnaar in staat stellen verder onderzoek te doen, zonder zich druk te hoeven maken over de bekostiging daarvan. In praktijk is de prestige en erkenning voor de meeste winnaars het belangrijkste aspect.

Hoe is het heelal ontstaan? Bestaat er buitenaards leven? En waarom zijn we al 50 jaar niet meer op de maan geweest? Je leest het in de special van NPO Focus over het heelal.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie