appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Radio Tour de France
STER Advertentie

'Deze dissertatie deugt niet'

CC
zaterdag 31 augustus 2019 | AVROTROS | redactie dr Kelder en Co Twitter

In mei promoveerde Ad van Liempt aan de Rijksuniversiteit Groningen op een biografie over Albert Konrad Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork. "Deze dissertatie deugt om verschillende redenen niet", zegt historicus dr. Rudolf Dekker in dr Kelder en Co. En zijn proefschrift zou niet het enige werk van zijn hand zijn dat rammelt: Dekker beschuldigt Van Liempt van serieel plagiaat.

Dekker publiceert 10 september zijn boek met de titel Plagiaat, nivellering en de Tweede Wereldoorlog, waarbij hij de promotie van Ad van Liempt als casestudy gebruikt.

Plagiaat

"Die dissertatie deugt niet om verschillende redenen. En dat varieert van kleine maar toch wel ernstige detailfouten tot het gebrek aan een vraagstelling. Door het ontbreken vraagstelling en theoretische onderbouwing zou dit zelfs als een bachelorscriptie niet geaccepteerd worden. Daar bestaan strenge criteria voor."

Rudolf Dekker over promotie Ad van Liempt

"Jij beschuldigt Ad van Liempt, fameus tv-maker, journalist en historicus van plagiaat bij zijn promotie?", vraagt dr Kelder.

"Dat klopt, maar niet alleen bij zijn promotie. Ik ben eigenlijk al een tijdlang hier mee bezig en je zou eerder kunnen spreken van serieel plagiaat omdat hij toch in veel van zijn boeken ideeën, informatie en concepten overneemt van eerdere auteurs die hij niet de credits geeft", zegt Dekker.

Wetenschappelijke sabotage

"Vaak wordt er bij promoties met biografieën wat soepeler omgegaan", merkt dr Kelder op."Ja voor iedere vorm gelden weer verschillende regels", antwoordt Dekker. "Maar er zijn toch een aantal basisregels. Het probleem bij dit boek was dat er niet zozeer sprake was van plagiaat als wel van wetenschappelijke sabotage, zoals de officiële term luidt", zegt Dekker.

"In deze dissertatie wordt gesteld dat dit de eerste biografie van Gemmeker is, maar dat is niet zo. Een aantal jaar geleden publiceerde Lotte Bergen, een historica, al een boek met nagenoeg dezelfde titel en zelfs bijna dezelfde voorkant."

Ook de inhoud is vrijwel gelijk, meent Dekker. "Van Liempt voegt er wel iets aan toe maar ook dat was al bekend en besproken door andere auteurs."

Onderzoek Commissie Wetenschappelijke Integriteit

De Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Rijksuniversiteit Groningen is een procedure gestart na een klacht over deze promotie, die overigens niet is ingediend door Dekker zelf. Deze procedure kan vier tot zes weken duren.

De universiteit en de promotoren van dr. Van Liempt willen niet reageren in de uitzending omdat zij eerst het oordeel van deze commissie af willen wachten.

Reactie van Van Liempt

Rudolf Dekker heeft de drukproef van zijn boek in vertrouwelijkheid gedeeld met de redactie en wil niet dat Ad van Liempt het leest voordat het is uitgegeven. Ad van Liempt wil er daarom ook nog niet op reageren, zo schrijft hij aan de redactie.

Van Liempt: "Het is voor mij onmogelijk te reageren op een boek dat ik niet tevoren te lezen krijg. De promotiewaardigheid van een biografie is niet aan mij ter beoordeling, daar heeft een universiteit haar procedures voor. Ik ben van mening dat mijn boek aan de eisen voor promotie heeft voldaan en daarom zie ik het vervolg met vertrouwen tegemoet."

"Het verbaast mij dat dit proefschrift goedgekeurd is door de promotiecommissie", zegt dr. Dekker. "Niet alleen de Universiteit moet zich achter de oren krabben maar ook de Nederlandse media. Er is niet één journalist die hier serieus naar heeft willen kijken. Op één na. Bart Droog, een onderzoeksjournalist en Groningen, publiceert hier wel al jaren over."

"Deze dissertatie deugt niet"

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1