Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Aandacht (gevraagd) voor de verzwikte enkel!

foto: Een geblesseerde enkelfoto: Een geblesseerde enkel
  1. Nieuwschevron right
  2. Aandacht (gevraagd) voor de verzwikte enkel!

Enkelblessures komen vaak voor, maar worden niet altijd serieus genomen. Ten onrechte, zegt jonge doctor Gwen Vuurberg. "Mensen denken dat het vanzelf geneest, terwijl ze door blijven leven met klachten en jaren later weer bij een arts komen."

Het blijkt dat 30 à 40 procent van de mensen klachten blijven houden na een enkelblessure. Vaak blijkt de enkel dusdanig verzwakt dat mensen hun enkel opnieuw verzwikken. "Het is daarom belangrijk dat er bij de eerste hulp artsen betrokken zijn. Die kunnen dan meteen vaststellen of het een breuk, een verzwikking of iets anders is. Nu wordt er vaak onnodig een afspraak voor een foto gemaakt. Het beleid omtrent de vaststelling van enkelblessures moet beter."
Iets wat zorgverzekeraars ook toe zullen juichen, denkt Vuurberg. "Er moet wel gezegd worden dat 60 procent van de gevallen goed behandeld wordt bij het naleven van huidige protocol."

Drukverbandje

Vuurberg heeft in kaart gebracht hoe men het beste kan omgaan met verzwikte enkels. Er moet per patiënt gekeken worden naar wat het beste is om de enkel te behandelen. Aan wat voor sport doet de persoon? Zaalvoetbal is weer anders dan tennis. Ook speelt overwicht een rol. Vaak zijn tapes en braces effectief. Klinkt voor de hand liggend allemaal, maar dat is het blijkbaar niet. "Nu wordt er vaak niets gedaan of wordt slechts de pijn verzacht met een drukverbandje."
Vuurberg zegt dat enkelblessures niet hoog in de hierarchie staat qua blessures, terwijl ze niet bepaald zeldzaam zijn. Op duizend keer sporten, gaan mensen negen keer door hun enkel. Het gaat om 40 procent van alle sportblessures. "De enkel verdient meer aandacht", stelt de kersverse doctor dan ook.

Jonge doctor: Gwen Vuurberg

Ster advertentie
Ster advertentie