Wetenschap & Techniek
NTR

Kaketoe Snowball kan nu al veertien vette moves

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Kaketoe Snowball kan nu al veertien vette moves

Kaketoe Snowball was jaren geleden al een sensatie op internet, maar blijkt zijn repertoire van dansjes telkens uit te breiden. Een teken van flexibiliteit en creativiteit bij dieren, denken wetenschappers.

De veertien moves van Snowball

Snowball haalde tien jaar geleden al de cover van het wetenschappelijke blad Current Biology. Datzelfde blad publiceert nu de vorderingen van Snowball. Niet minder dan veertien moves beheerst hij inmiddels. Blijkbaar zit hij momenteel in zijn Cindy Lauper-periode. In het verleden danste hij ook op Queen, Michael Jackson en Lady Gaga.

Voor de wetenschappers is de dansende kaketoe natuurlijk meer dan een leuke internet-meme. Zij zien in Snowball een aanwijzing dat dansen niet een toevallig bijproduct is van de menselijke cultuur, maar "een reactie op muziek die zich voordoet als bepaalde cognitieve en neurale vaardigheden samenkomen in het brein van een dier", aldus het persbericht.

Teken van creativiteit

De onderzoekers zeggen dat Snowball al deze verschillende bewegingen heeft geleerd zonder enige training. Alhoewel je natuurlijk niet kunt uitsluiten dat hij wel eens dansende mensen ziet - en dan goed oplet.

Anders dan mensen doen, danst Snowball steeds in korte periodes van een paar seconden. En steeds als hij een bepaald liedje hoorde, danste hij een beetje anders. "Een teken van flexibiliteit en misschien zelfs creativiteit", schrijven de onderzoekers in het persbericht.

Het mysterie van muzikale dieren

De muzikaliteit van dieren stelt wetenschappers al jaren voor een groot raadsel. Muziekwetenschapper Henkjan Honing, die het boek 'Aap slaat maat' schreef over muzikale dieren, vertelde er onlangs uitgebreid over bij Focus Radio.

Lezen in het Donker met muziekwetenschapper Henkjan Honing

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie