Hoe wordt het geluksgevoel van Nederlanders gemeten?
- Nieuws
- Hoe wordt het geluksgevoel van Nederlanders gemeten?
Elk jaar wordt er door de WHO gepeild welke burgers het gelukkigst zijn in de wereld en Nederland komt steevast voor in de top vijf gelukkigste landen. De Scandinaviërs doen het altijd beter op dat punt, maar hoe wordt dat eigenlijk gemeten? Meike Bartels, psycholoog hoogleraar Genetica en welbevinden aan de VU, legt het uit bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Het lijstje gelukkigste landen verschijnt ieder jaar. Om tot die lijst te komen, maken onderzoekers gebruik van de zogenoemde 'control ladder'. Een "heel oude" methode, legt Bartels uit. "Mensen worden gevraagd een getal tussen de nul en de tien te geven, waarbij nul het slechtste leven is tien tet beste leven."
Methode
Je eigen levensgeluk is dan de leidraad en tussen de 500 en duizend mensen per land wordt gevraagd hieraan mee te doen. "Het enige wat ze dan doen is er een gemiddelde van maken en dan wordt het weer een beetje gelimiteerd", verklaart Bartels. Nederlanders zijn gewend aan de 0-tot-10-methode en kunnen het dus "goed inschatten".
Lees ook:

Waarom dromen mensen eigenlijk?
Diversiteit
Tegelijkertijd is het volgens Bartels "per definitie te weinig om iets te kunnen zeggen over de diversiteit" in de samenleving. "Het gemiddelde slaat alle informatie weg die er werkelijk in de data zit." Maar op deze manier komt er wel informatie binnen uit delen van de wereld die normaal gesproken "best genegeerd" worden.
Depressie
Nederland scoort gemiddeld ook hoog wat betreft depressies. Naar schatting lijdt zo'n 40 procent van de bevolking aan mentale issues en dat zie je niet terug in de gemiddelde 7,3 die Nederlanders aan hun leven geven. Maar die mentale problemen komen niet terug in longitudinale datasets, meldt Bartels. "We detecteren ook meer, omdat we beter weten wat we meten, omdat er meer over gesproken wordt. Dat is heel complex. Maar Nederland is op wereldschaal een welvarend land, waarbij het met heel veel mensen goed gaat."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!