Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Waarom dromen mensen eigenlijk?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom dromen mensen eigenlijk?

Wanneer je je ogen sluit en lekker wegdommelt, kan je nog weleens overvallen worden door een heel realistische droom of nachtmerrie. In geuren en kleuren gaat je belevingswereld met je ervaringen aan de haal, maar waarom doet je brein dat eigenlijk? Regisseur Zephyr Brüggen legt het uit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De een denkt dat dromen veel betekenis met zich meebrengen, de ander ziet het vooral als leuke verbeelding tijdens het slapen. Brüggen heeft onderzoek gedaan naar dromen en meldt dat "we eigenlijk altijd dromen" tijdens het slapen. "Dromen is een constante hersenactiviteit die je overdag ook associëren zou kunnen noemen."

Verbeelding

Neurologen melden dat het menselijk brein zich zo heeft geëvolueerd en getraind om goed na te denken over situaties die zich niet in het hier en nu bevinden. Die gedachten over hoe het ene of het andere scenario zich zal uitspelen, doen we overdag natuurlijk ook. 's Nachts zijn die andere zintuigelijke indrukken natuurlijk weg, maar de hersenactiviteit niet. "Dan komt er een heel grote nadruk te liggen op die mentale activiteit en het zintuig van de verbeelding."

Carrièrekiller

En dat blijf je heel de nacht doen, vertelt Brüggen. Je hersenen kunnen gewoon niet stoppen. Tegelijkertijd is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar dromen, omdat het volgens wetenschappers vroeger een "carrièrekiller" was. Nog genoeg om over te fantaseren, dus.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie