appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Eten we straks allemaal uit een voedselbos?

Pexels
zaterdag 4 mei 2019 | NTR | Redactie

Het klinkt paradijselijk: een bos vol met fruit- en notenbomen en eetbare planten, waar het voedsel voor het oprapen ligt. De voedselbossen schieten als paddenstoelen uit de grond, en dat is niet voor niks.

Voedselbos: het eten van de toekomst


Duurzame voedselproductie, een gezonde bodem en een hogere biodiversiteit. Het zijn zomaar een paar voordelen van voedselbossen. Madelon Oostwoud, die een boek schreef over het fenomeen, vertelt in nachtprogramma Focus hoe een voedselbos precies in elkaar zit.

"Het is een ontworpen systeem", legt ze uit, "met een zo hoog mogelijke opbrengst voor de mens om te eten, maar ook voor dieren om daar te leven." Zo’n bos bestaat uit verschillende lagen, met bovenaan bijvoorbeeld notenbomen, en daaronder lage fruitbomen, struiken en eetbare kruiden. Een groot verschil met een gewoon bos is dat voedselbossen heel divers zijn, terwijl in normale bossen vaak maar één soort boom staat. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
 In deze reportage van Nieuwsuur zie je wat een voedselbos kan opleveren. 

Hoewel een voedselbos door mensen is ontworpen, laat je er vooral ook de natuur haar werk doen. Het laatste wat je er moet doen is spitten en wieden, want daarmee verstoor je de bodem. 

Een eigen voedselbos

Oostwoud is zelf ook de trotse bezitter van een voedselbos, vertelt ze enthousiast, in een beschut gebied aan de IJsselmeerdijk. Er staan veel bramen, er is bloesem en er groeit van alles. Ze heeft het bos niet zelf aangeplant, maar kocht het een aantal jaar geleden. "En toen ben ik gaan struinen, en heb ik ontdekt dat er heel veel staat dat eetbaar is. Hoe bijzonder is dat? Een stukje natuur waar al tien jaar lang niet naar om was gekeken."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1