appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kan Nederland leven van zijn eigen landbouw en voedsel?

wikimedia
zaterdag 6 april 2019 | NTR | Redactie

Als het om eten gaat, zou Nederland best zelfvoorzienend kunnen zijn, vertelt landbouweconoom Petra Berkhout. Maar ons dieet zou wel flink veranderen. 

Kan Nederland leven van zijn eigen landbouw en voedsel?

Petra Berkhout werkt bij het Wageningen Economic Research instituut, dat is verbonden aan de Universiteit van Wageningen. Deze week beheert ze het twitteraccount @NL_Wetenschap, een wisselaccount van Nederlandse wetenschappers.

"We hebben het een aantal jaren geleden uitgezocht, en Nederland kan inderdaad zelfvoorzienend zijn op het gebied van eten. Het ministerie van Landbouw wilde dat destijds weten, voor het geval er bijvoorbeeld een crisis zou uitbreken." Volgens Berkhout kan het zelf heel goed, omdat we zo’n grote voedselproducent zijn. "We exporteren ook heel veel. Dus als we terug zouden gaan naar zelfvoorziening, dan kunnen we Nederland heel goed voeden."

Heel ander dieet

Maar het heeft wel consequenties voor ons dieet: "Je hebt dan geen koffie, thee, chocola, olijfolie en Franse kaas meer. Maar je houdt wel een gezond, gevarieerd dieet over, waar in niet alleen groenten, granen en aardappelen zitten, maar ook vlees en eieren."

Het zou ons eten er niet per se goedkoper op maken. "Een van de redenen dat er handel is, is dat men elders dingen goedkoper kan maken. Je maakt door handel dus heel efficiënt gebruik van je hulpbronnen". Toch kan het verstandig zijn om lokaal geproduceerd voedsel te eten. "Het is niet erg logisch om groenten van heel ver te halen in een vliegtuig, omdat daar een milieukaartje aan hangt waar je u tegen zegt. Als het per schip komt, heb je daar weer minder last van."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1