appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wetenschap nog zekerder: klimaatverandering komt door mens

AFP
dinsdag 26 februari 2019 | NOS | Redactie

Voor wetenschappers is het bijna een uitgemaakte zaak: klimaatverandering komt door toedoen van de mens. 

Klimaatverandering komt door mens

Maandag publiceerde het natuurwetenschappelijk tijdschrift Nature een artikel waarin staat dat de 'gouden standaard' voor onderzoek naar klimaatverandering nu is bereikt. 

Minstens zo groot als de zekerheid waarmee het Higgs-deeltje in 2012 door fysici werd ontdekt. Zó zeker is de wetenschap dat de klimaatverandering die nu gaande is, wordt veroorzaakt door de mens. "De kans dat er géén door de mens veroorzaakte klimaatverandering gaande is, is 1 op 3,5 miljoen", zegt statisticus Casper Albers in het NOS Radio 1 Journaal.

Dit is volgens Albers eigenlijk een bevestiging van wat we al wisten. "We weten het nu nog een stapje zekerder."

Klimaatverandering komt door mens

Hoe gevaarlijk zijn broeikasgassen?  

Bij broeikasgassen als CO2 en methaan denken we meteen aan smeltende ijskappen en klimaatverandering. Wat is een broeikasgas precies? Hoe komt het in de atmosfeer terecht? En zit er nu meer broeikasgas in de lucht dan ooit? Je lees het op NPO Focus.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1