appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Je telefoon opvouwen en tv oprollen: CES in Las Vegas heeft het

Tjitze Zijlstra
woensdag 9 januari 2019 | NTR | Tjitze Zijlstra Twitter

Hoe ziet de toekomst van consumentenelektronica eruit? Tijdens techbeurs CES in Las Vegas krijgt techredacteur Tjitze Zijlstra een uniek kijkje op de producten die we mogelijk in de toekomst gaan gebruiken. Denk aan televisies met een oprolbaar scherm of telefoons die je kunt opvouwen. In het nachtprogramma Focus, iedere nacht tussen 02:00 en 04:00 uur op NPO Radio 1 doet hij uitgebreid verslag. Hieronder lees je zijn bevindingen.

Grootste Techbeurs ter wereld in Las Vegas

De mobiele telefoon is de afgelopen jaren niet heel veel veranderd, maar daar lijkt in 2019 verandering in te komen. We krijgen namelijk smartphones die we kunnen opvouwen! Ik heb deze week de eerste telefoon met een buigbaar scherm uitgeprobeerd: de Royole FlexPai.

Royole Flexpai: je telefoon vouwen

In het begin voelt het heel gek om het scherm dubbel te vouwen. Je bent gewend dat je een scherm niet moet buigen, omdat hij anders stuk gaat. Gelukkig gaat het buigen van het scherm bij de FlexPai heel soepel en voelt het al snel heel natuurlijk. Ik kan niet wachten om zelf een telefoon te hebben die ik kan opvouwen. Onderweg de compacte telefoonvorm gebruiken, thuis op de bank de telefoon uitklappen tot een tablet.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


De Royole FlexPai is te koop vanaf 1300 dollar. Een hoge prijs, maar dan kun je wel zeggen dat je de eerste telefoon met een vouwbaar scherm hebt. De eerste zijn betekent in dit geval ook dat je een imperfecte telefoon krijgt. De FlexPai heeft een enorm scharnier, waardoor het toestel niet helemaal dubbelklapt en daardoor erg dik is. Ik zou het eng vinden om deze telefoon in mijn broekzak te stoppen, voor hetzelfde geld knapt het scherm. In uitgeklapte vorm voel je daarnaast de vouw in het touchscreen zitten. Dat is niet helemaal optimaal.

De verwachting is dat we dit jaar meer opvouwbare telefoons gaan zien. Van Samsung en LG is het sowieso bekend dat ze bezig zijn met opvouwbare telefoonschermen.

CES in Las Vegas
CES in Las Vegas

Google Assistant Interpreter: live vertalen in een gesprek

Niets zo irritant als op vakantie gaan naar een land waar je de taal niet spreekt. Inchecken bij een hotel kan lastig zijn en soms kom je er met handen en voeten ook niet uit. Google gaat consumenten een handje helpen via de Assistant Interpreter.

De Google Assistant Interpreter is een nieuwe functionaliteit in de Google Assistant waarmee je via spraak gesprekken kan vertalen. Door iets te zeggen in de trant van 'Hey Google, open French Interpreter' open je de benodigde skill in de spraakassistent. Als je een zin zegt in het Engels wordt deze vertaald naar het Frans en andersom.

Ik heb vanochtend deze functionaliteit uitgetest op de stand van Google. Ik sprak met een Franse chefkok en kon hem begrijpen zonder dat we dezelfde taal spraken. De Assistant Interpreter is hierbij een handige tool, maar wel eentje die niet perfect is. Ik zei een zin in het Engels, de Google Assistent moest heel even nadenken en sprak daarna de vertaling uit. De kok reageerde in het Frans en daarna vertaalde de Assistent zijn zin. Dat wachten is heel irritant, vooral bij een taal die je een klein beetje spreekt en je de reactie al begrijpt voordat Google aan de vertaling is begonnen. Ook verstaat de Google Assistent je soms niet helemaal, waardoor niet alles wordt vertaald of de vertaling niet klopt.

LG 65R9-televisie met oprolbaar scherm

Tijdens CES 2019 is niet alleen een smartphone te zien met een opvouwbaar scherm, er is ook een televisie met een oprolbaar scherm. LG toonde vorig jaar al een prototype van een oprolbaar scherm en heeft dit jaar een televisie aangekondigd waarvan het scherm kan oprollen.

Het is natuurlijk een hele leuke gimmick, maar dat is geen goede reden om tienduizend euro voor een televisie te betalen. De belangrijkste reden om zo’n innovatieve televisie te kopen is het design. Het is lastig om een grote televisie in een mooi interieur te verwerken. Het grootste deel van de tijd staat het scherm uit en dan heb je een groot zwart vlak in je huis. Samsung loste dit op door een televisie te maken in de vorm van een schilderij. Een soort van camouflage voor je televisie. LG kiest met een oprolbaar scherm voor een andere aanpak.

Uitgeklapt is het LG-toestel een reguliere televisie, maar opgerold is het elegante muziekspeaker. Je hebt ook nog een stand waarbij een klein deel van het scherm wordt getoond, zodat je bijvoorbeeld een klok of het weer kan tonen. Ik zag de tv met het oprolbare scherm voor het eerst in werking tijdens de LG persconferentie en maakte daar de onderstaande video van:

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Focus

Je hoort techredacteur Tjitze Zijlstra deze week iedere nacht in het programma Focus tussen 02:00 en 04:00 uur op NPO Radio 1. Hij doet live verslag van de grootste consumentenelektronicabeurs van de wereld CES.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1