Wetenschap & Techniek
NTR

Hoe kun je je huis het beste duurzaam maken?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kun je je huis het beste duurzaam maken?

Kun je beter zonnecellen nemen of toch je spouwmuren isoleren? Om je huis duurzaam te maken, moet je allerlei afwegingen maken. Computermodellen kunnen daarbij helpen, legt Jan Hensen van de TU Eindhoven uit bij Focus.

Hoe maak je een huis duurzaam?

Hensen is op dit moment in Sydney om de afwegingen te onderzoeken die komen kijken bij het duurzaam maken van huizen. Hij rekent dit door met behulp van computermodellen.

"Stel: je het een woning uit de jaren 90", geeft Hensen als voorbeeld. "Om die energieneutraal te maken, kun je het dak vol leggen met zonnepanelen. Maar je kunt ook kiezen voor betere isolatie, zodat je een kleinere verwarmingsinstallatie nodig hebt. Beide kunnen een energieneutraal huis opleveren, maar zowel de aanvankelijke investeringen als de energiekosten kunnen per oplossing verschillen."

Temperatuur, frisse lucht en klimaat

Maar Hensen neemt nog veel meer variabelen mee in zijn modellen. Hoeveel mensen wonen er bijvoorbeeld over een paar jaar in het huis (gezinsuitbreiding), welke temperatuur vinden de bewoners prettig (dat kan per persoon behoorlijk verschillen), willen ze vaak hun raam open hebben? En dan hebben we het nog niet eens over de ontwikkeling van het klimaat, wat weer per regio kan verschillen.

De computermodellen van Hensen nemen daarbij geen beslissingen, maar maken het mogelijk op basis van zoveel mogelijk kennis een beslissing te nemen. Daarbij maakt het trouwens wel uit wie de beslissing neemt: bewoners kiezen vaak voor de goedkope oplossing, terwijl de overheid een voorkeur heeft voor een grote afname in CO2-uitstoot.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie