Wetenschap & Techniek
NOSNTR

De obesitas-epidemie: 'We hebben een luilekkerland gecreëerd'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. De obesitas-epidemie: 'We hebben een luilekkerland gecreëerd'

De helft van de Nederlanders is te zwaar en het aantal mensen met morbide obesitas is hoger dan ooit. Kunnen we het tij nog keren?

Nieuws en Co sprak erover met hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell en promovenda Marlijn Huitink van de Vrije Universiteit.

We hebben een soort luilekkerland gecreëerd, stelt Seidell, met een voortdurend aanbod van ongezond eten en een levensstijl waarbij we vooral veel zitten. Dat zorgt ervoor dat we van kinds af aan al te veel consumeren en te weinig doen. Vooral de cijfers over obesitas bij kinderen zijn alarmerend, vertelt de hoogleraar. “Het aantal kinderen dat obesitas heeft, is meer dan vertienvoudigd in de afgelopen 30 jaar. Dus het gaat ook echt wel heel erg hard.”

Croissantjes, snoep en frisdrank

Marlijn Huitink onderzoekt het probleem op microniveau: ze test verschillende maatregelen waarmee supermarkten hun klanten kunnen stimuleren om gezondere producten te kopen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van gezonde producten bij de kassa. Of aan een workshop voor scholieren over gezonde voeding, gegeven door jonge supermarktmedewerkers.

De promovenda verzamelde ook kassabonnen van scholieren om te kijken wat ze in de supermarkt kopen. De resultaten liegen er niet om: "Ik kan toch wel zeggen dat meer dan 95% van de producten die worden gekocht echt alleen maar bestaan uit chips, frikandelbroodjes, croissantjes, snoep en frisdrank."

Serie: wetenschappers en wereldproblemen

Deze week zijn bij Nieuws en Co onderzoekers te gast uit vakgebieden waarin vaak slecht nieuws is: van de kelderende biodiversiteit tot de opwarmende aarde. Hoe is het om in zo’n vakgebied te werken? En hoe houden de wetenschappers de moed erin?

Geen energiedrank meer verkopen aan kinderen

Hoewel de cijfers niet erg hoopvol stemmen, houden de onderzoekers toch de moed erin. Ze merken namelijk dat steeds meer partijen belangstelling hebben voor het thema voeding en overgewicht. Denk bijvoorbeeld aan de supermarkten die geen energiedrank meer verkopen aan kinderen van onder de 14. Seidell: “Er zijn steeds meer supermarkten die op een bepaald moment hun verantwoordelijkheid nemen en ook echt die keuze gaan beperken.”

Wil je meer weten over obesitas? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie