appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Volgens deze wetenschappers wint Spanje het WK

ANP
zaterdag 16 juni 2018 | NTR | Redactie

Als we het wiskundige rekenmodel van onderzoekers van de Universiteit Gent moeten geloven, heeft Spanje de beste kaarten om het WK voetbal te winnen. Ook Duitsland en Brazilië zijn grote kanshebbers, maar Rusland kan het wel schudden. 

Je hoeft het wk niet te volgen. Spanje wint toch.

Om de uitslag van het toernooi te voorspellen, ontwikkelden de statistici een algoritme waarin allerlei factoren worden meegewogen. Christophe Ley, een van de onderzoekers, vertelde in Nieuws en Co hoe het rekenmodel in elkaar zit. De onderzoekers keken onder andere naar economische factoren, de FIFA-ranking en de leeftijd en kwaliteit van de spelers.

Spanje heeft betere start in het toernooi

Dat Spanje bovenaan staat, heeft ook te maken met hoe het speelschema in elkaar zit, legt Ley uit. Duitsland en Brazilië kunnen al in een vrij vroeg stadium van het toernooi tegenover elkaar komen te staan, en hebben daardoor dus een grotere kans om door elkaar te worden uitgeschakeld. De Spanjaarden hebben dus gewoon een betere start in het toernooi, doordat ze niet direct tegen andere grote kanshebbers hoeven te spelen.

Duimen voor de Rode Duivels

Bij eerdere WK’s bleek het algoritme al behoorlijk goed te zijn in het voorspellen van uitslagen. Toch kunnen er natuurlijk altijd onverwachte dingen gebeuren, erkent Ley. Het ontslag van de Spaanse bondscoach - één dag voor de start van het WK - hadden de onderzoekers bijvoorbeeld niet ingecalculeerd. Het zou best eens kunnen dat zoiets toch een (bescheiden) heeft op de resultaten.

Volgens het rekenmodel doet België het met een winkans van ruim 10% trouwens ook niet slecht, in tegenstelling tot Rusland (0,1%) en Marokko (0,3%). De Belgische onderzoekers zijn zelf in ieder geval niet ontevreden met de voorspelling, zegt Ley: “We zijn wel blij, want we moeten toch een beetje duimen voor de Rode Duivels.”

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1