appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Kunststof
STER Advertentie

De Proloog: Toen Hinault zich ermee bemoeide was het gauw afgelopen

De Nieuws BV
dinsdag 24 juli 2018 | BNNVARA | Willem Frank de Nood Twitter

Vandaag in De Proloog, de wielertalkshow op NPO Radio 1, ontvangt Patrick Lodiers twee mannen die goed zijn voor in totaal 18 Tour-deelnames. Hennie Kuiper, die twee keer won op Alpe D’Huez en op een haar na de Tour van ‘77 won, en Bart Voskamp die jaren bij de TVM-ploeg fietste en daar de sprint aantrok voor Blijlevens.

De Proloog: Hennie Kuiper en Bart Voskamp

De etappe vandaag werd al vroeg verstoord door boze boeren die hooibalen op de weg gooiden. Hennie herinnert zich een Tour waar boeren ook iets flikten, maar toen Bernard Hinault zich ermee ging bemoeien, was het snel afgelopen. Met deze Pyreneeënrit begint een loodzware derde week in de Tour. Sommige renners pakken het liefst zo snel mogelijk het vliegtuig naar huis, anderen voelen zich juist prima en vinden ineens hun beste benen. Voskamp herinnert zich dat hij die derde week wel goed aankon, maar hij kon dan ook in de bergetappes de bus opzoeken en rustig aan doen. Wat Hennie Kuiper hoeven de etappes zeker niet korter, in tegendeel. Zijn pleidooi is: maak ze weer langer. “Dan gaat er in het peloton een stuk van de taart en komen de beste renners boven.”

Roelof van de Redactie is mee met de Tour-karavaan en ging vandaag op pad met de vraag: wie wint de Ronde van Frankrijk in 2023. En dat vroeg hij onder anderen aan Robert Gesink en Servais Knaven.

Roef en Route - In de Pyreneeën

Roef en Route

Roelof de Vries is de komende drie weken in Frankrijk om op geheel eigen wijze verslag te doen van de Tour de France, dit doet hij onder de noemer 'Roef en Route'. Elke werkdag is hij te horen tussen 13.00 en 14.00 uur in De Proloog.

Fabio Casartelli

De eerste klim van de dag gaat over de Col de Portet d’Aspet. In die gevaarlijke afdaling kwam de 24-jarige Fabio Casartelli in 1995 zwaar ten val. Hij overleed een paar uur later in het ziekenhuis. Casartelli’s ploegleider bij Team Motorola was Hennie Kuiper. Hij zat in zijn wagen vlak achter het peloton en was snel bij de plek des onheils. Hij vertelt over de chaos ter plekke, over de verschrikkelijke aanblik van de jonge Italiaan, hoe hij in de finishplaats aankwam terwijl de huldigingsceremonie van etappewinnaar Virenque in volle gang was.

Ook Bart Voskamp, die langs de gevallen Casartelli was gekomen, vond het een bizarre aangelegenheid en had liever gezien dat de Tour gestaakt zou worden. Volgens Kuiper was het voor de Motorola-ploeg juist heel belangrijk om door te fietsen, om het verlies te verwerken. Twee dagen later won Lance Armstrong een zware etappe naar Limoges, met zijn vingers wijzend naar boven kwam hij als eerste over de meet. Een eerbetoon aan zijn overleden ploegmaat.

Ramona Terpstra

Aan het slot van De Proloog belt Patrick uiteraard met Ramona Terpstra. Patrick wil graag van haar weten of haar man Niki wel trek heeft in de derde Tourweek. Spoiler: dat heeft hij niet.

Proloog: Hennie Kuiper en Bart Voskamp

De Proloog

De Proloog is dé wielertalkshow van De Nieuws BV op NPO Radio 1. Elke dag tussen 13:00 en 14:00 schuiven er twee gasten aan, wordt het laatste nieuws van de Tour besproken, bellen we met Ramona Terpstra (de vrouw van Niki), werpen we een blik op de Giro Rosa en is er een bijdrage van Roelof van de Redactie in de rubriek 'Roef en Route'. Wil je niets missen? Volg ons dan op Twitter en Facebook en abonneer je op de podcast!

Muziek in De Proloog

Op de fiets, in de trein of in de auto: wij stellen een fijne muzieklijst samen met elke dag drie nieuwe nummers. Ook dit keer met wederom mooie nummers aangedragen door onze gasten!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1