appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: dr Kelder en Co - Pandemie en revolte & Italië
Afbeelding

maandag 20 januari

Nederland speelt een kwalijke rol bij de wereldwijde groei van de kloof tussen arm en rijk

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem
X

Voltooi onderstaande controle om je stem te bevestigen:

De ongelijkheid tussen arm en rijk wereldwijd blijft groeien. Dat stelt Oxfam Novib in haar jaarlijkse rapport over vermogensongelijkheid. De rijkste 1 procent van de wereldbevolking bezit inmiddels twee keer zoveel vermogen als dat van 6,9 miljard andere aardbewoners.  

Nederland speelt daar als ‘belastingparadijs’ een ‘zeer kwalijke rol’ in, zegt Oxfam Novib. In 2018 kwam 10% van de winst die multinationals wereldwijd wegsluisden om belasting te ontlopen in Nederland terecht. Aan de andere kant speelt Nederland internationaal een grote rol in het opkomen voor mensenrechten. In 2018 besteedde we 4,7 miljard euro uit aan ontwikkelingshulp. We zijn vrijgevig bij internationale hulpacties. We dragen militair ons steentje bij en voelen ons daar moreel verplicht toe.  

Moet Nederland haar imago als belastingparadijs veranderen en er alles aan doen belastingontwijking uit te bannen? Of doet Nederland verder genoeg om armoede in de wereld te bestrijden?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1