appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

maandag 4 februari

We grijpen te snel naar zware pijnstillers

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Het aantal gebruikers van zware pijnstillers is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Tussen 2008 en 2018 is het gebruik van de zware pijnstiller Oxycodon van 93 duizend naar 485 duizend gestegen. Minister Bruno Bruins van Medische maakt zich zorgen en vindt dat hier iets aan moet gebeuren.

Als redenen voor de toename worden de vergrijzing, de maatschappelijke en medische aandacht voor pijnbestrijding genoemd. De minister wil dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor voorlichting voor gebruikers en artsen. De maatregelen moeten leiden tot het vergroten van de kennis en bewustzijn van de risico’s, duidelijke richtlijnen, meer onderzoek en snellere signalering van verkeerd of oneigenlijk gebruik van opioïden.

De zware pijnstillers zijn voor veel mensen een oplossing voor soms chronische pijn, maar aan het gebruik zitten risico’s vast, zoals verslaving. Het is niet duidelijk hoeveel Nederlanders daadwerkelijk verslaafd zijn aan zware pijnstillers.

Wat heeft u thuis allemaal in uw medicijnkastje aan pijnstillers liggen? Of bent u arts en schrijft u ze regelmatig voor? Praat mee met onze stelling.

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1