appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

maandag 8 mei

Met Macron gaat er een frisse wind waaien door Europa

Vandaag te gast: Esther de Lange, CDA--Europarlementariër en Hans van Baalen, VVD-Europarlementariër

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Frankrijk heeft gekozen: Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk. Macron versloeg de andere kandidaat Marine Le Pen met ruim 65 procent van de stemmen. In de rest van Europa klinkt een zucht van opluchting. Marine Le Pen wilde graag dat Frankrijk uit de EU zou stappen. Onder Macron is die kans nihil. Sterker nog; de nieuwe president zit vol met nieuwe plannen om de integratie van de EU te versnellen. Hij opperde eerder al ideeën voor een Europees leger en een Europees minimumloon.


Deze week vliegt de kersverse Franse president naar Duitsland om met Angela Merkel over Europa te praten. De vraag is natuurlijk wat de Duitsers van de plannen van Macron vinden. Ongetwijfeld zullen ze daar blij zijn dat Macron zich ook graag aan de begrotingsdiscipline van de EU wil gaan houden, maar zal hij dat ook in Frankrijk voor elkaar krijgen? De Fransen zijn erg verdeeld over de EU, dat heeft deze verkiezingsuitslag wel blootgelegd. Makkelijk wordt het zeker niet voor de nieuwe Franse president. Gaat het Macron lukken om de Fransen weer trots te krijgen en Europa weer populairder? Of raakt Macron, net als François Hollande verstrikt in het ingewikkelde net van de Franse politiek?
.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1