appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

donderdag 20 april

De ouderwetse secretaresse sterft uit

Vandaag te gast: Rob Rijbroek, directeur Schoevers

X

Om een beter beeld te krijgen van onze stemmers, willen we graag het onderstaande van u weten. Dit is volledig anoniem en niet verplicht.

Ik stem als:

Stem

Het is vandaag Nationale Secretaressedag, maar of dat reden is voor een feestje is de vraag. In iets meer dan vijftien jaar tijd is het aantal secretaresses in dit land namelijk bijna gehalveerd, van 80.000 naar ongeveer 50.000. Automatisering zou de grote boosdoener zijn en zou er mede voor hebben gezorgd hebben dat één op de vijf secretariaatsmedewerkers de afgelopen vier jaar haar of – in mindere mate – zijn baan is kwijtgeraakt.

Wat is er over van de wijsheid dat een directeur zo sterk is als zijn secretaresse? Waakhond van de agenda en poortwachter tegen ongewenste bellers en bezoek. En moet de vergadering dat niet meer worden genotuleerd? Aan de andere kant: moderne technieken maken sommige beroepen nu eenmaal minder nodig.

 

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1