appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Billy Jean King, voormalig toptennisster en voorvechter van gelijke rechten

NOS
woensdag 14 april 2021 | NOS | NOS Sport

Deze week wordt er voor het eerst getennist om de Billy Jean King Cup. Het landentoernooi voor vrouwen heette eerst de FED Cup, maar is sinds kort vernoemd naar de voormalig toptennisster en voorvechtster voor emancipatie in het vrouwentennis.

Betty Stöve, Nederlands meest succesvolle tennisster ooit, vertelt in Langs de Lijn En Omstreken over King. Volgens Stöve heeft de Amerikaanse altijd durf getoond en is ze heel belangrijk geweest voor het vrouwentennis. "Ze is echt een leader geweest van de vrijheid om het damestennis op de kaart te zetten."

Stöve was in de jaren 70 van de vorige eeuw dubbelpartner van King, een samenwerking die volgens Stöve grappig tot stand kwam. De inmiddels 75-jarige Stöve logeerde destijds bij vrijwilligers van een tennistoernooi en vroeg hen of zij King wilde vragen of ze samen zouden kunnen spelen.

"Billy zei ja en dat ging voortreffelijk", memoreert Stöve.

Betty Stöve over Billy Jean King

Ze wonnen samen drie grandslams. "We waren allebei aanvallend en wisten goed wanneer we in moesten grijpen met elkaar", vertelt Stöve over hun samenwerking. 

Gelijke rechten

King wordt gezien als een voorvechtster van de gelijke rechten voor mannen en vrouwen in de tenniswereld. In 1973 richtte ze de WTA, een professionele vrouwenbond op. "Ze had een goede kijk op de toekomst van tennis. Ze houdt van de sport, ze houdt van de waarheid en de eerlijkheid van de sport. En ze had de blik en de middelen om dat te doen."

Aankomend weekend speelt het Nederlandse team, dat bestaat uit Kiki Bertens, Arantxa Rus, Demi Schuurs en Lesley Kerkhove de eerste wedstrijden voor de Billy Jean King Cup. In Den Bosch is China de tegenstander en er zijn tickets te verdienen voor de finaleronde in 2022. 

Betty Stöve over Billy Jean King

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1