Sport
NOS

Heilige Vlaamse wielerweek gaat van start

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Heilige Vlaamse wielerweek gaat van start

Met wat liefkozend 'de kleine ronde' wordt genoemd, is de Vlaamse wielerweek van start gegaan. Bijna twee weken koersen op kasseien. Met volgende week zondag dé Ronde van Vlaanderen.

En de liefhebbers zullen het weten: in België wordt het commentaar daarbij verzorgd door het duo José de Cauwer en Michel Wuyts. Die laatste legt in NOS Met het Oog op Morgen uit wat het Vlaamse wielrennen zo bijzonder maakt: "Er is toch iets aparts bij de Vlaamse bevolking, bij de wielerfans: ze blijven ook kijken als er geen favorieten onder de Belgen zijn. Ik heb al vaker de Ronde van Spanje becommentarieerd waarin er niet één Belg een kans had om het klassement te winnen, laat staan een etappe. Toch hadden we elke dag een half miljoen kijkers. De liefde gaat verder dan het kloppend hart van een eigen jongen."

Corona

Afgelopen jaar konden de voorjaarsklassieker niet doorgaan door het coronavirus, maar dit jaar durft de Belgische regering het toch aan: "Alle mensen die graag naar het parcours wilde komen, die kregen van de overheid de boodschap ‘blijf alsjeblieft thuis’. De gouverneurs zijn zelfs tussen beiden gekomen en vroegen nadrukkelijk om op tv te kijken en te luisteren naar wat de mensen op tv te vertellen hebben bij de beelden."

Vlamingen verbonden met kasseien

En zo kunnen de Vlamingen alsnog genieten van hun Vlaamse wielerweek. Maar wat maakt die Vlaamse supporter nu zo bijzonder? "Het enthousiasme. Het enthousiasme waarmee nogal wat Vlamingen geboren zijn. Nu hebben we wel de neiging om dat aantal een beetje te overdrijven, maar laten we zeggen dat als je goed zit en er nogal wat kanshebbers zijn bij de Belgen – dat mag ook een Nederlander zijn die in België geboren is zoals van der Poel – dan kun je er vanop aan dat 1 à 1.6 miljoen Vlamingen kijken. En dat is ontzettend hoog. Je moet dat wat relativeren, want dat betekent dat er toch 4 à 5 miljoen niet kijken. Maar in vergelijking met de omringende landen is het best wel een heel hoog cijfer."

Want een Vlaming is volgens Wuyts verbonden met de kasseien: "We herkennen ons daarin hé, we hebben dat horen vertellen door onze voorouders die gewoon waren van op hun knieën in de modder te zitten, met hun handen te wroeten in Moeder Aarde. Hier zijn bijvoorbeeld ook nog tal van inritten van huizen gelegd in kasseien. Dat fietsen op die kleine weggetjes, alsmaar weer remmen en weer optrekken op kasseien, de kleine hellingen op en over, dat zit in ons bloed. Dat willen we kunnen, dat willen we nabootsen. Als we dan vedetten bezig zien, dan is het alsof we aan een reusachtige lolly likken hé."

Sexy manier van koersen

Maar kunnen de Vlamingen dan iets verwachten van dit wielerseizoen? "Met zekerheid, ja. Al zou ik nog niet durven spreken over een golf zoals we die ooit gekend hebben in de jaren 60, 70. Dan heb ik het over de periode van Eddy Merckx toen we pakweg zeven à acht renners aan de top hadden, waarvan je iedere week weer mocht verwachten dat ze kans hadden op winst of tenminste een ereplaats. Maar in het huidige wielrennen, dat geïnternationaliseerd is en op wereldformaat speelt nu, mag je al tevreden zijn als je twee à drie pionnen hebt waarvan je kunt zeggen dat het vedetten, kampioenen zijn.

Wuyts merkt ook op dat de sport de afgelopen jaren wel wat veranderd is, de renners zijn meer aanvallend geworden, meer spannend: "De generatie van voor deze jongens was een generatie die het wat gematigder aanpakte, die de eigen grenzen kende en daardoor ook zeer tactisch moest rijden. Ze waren eerder niet aanvallend ingesteld en vooral bezig met de concurrentie. Doet de concurrentie niks, dan gaan wij ook niks doen want anders tekenen we ons doodvonnis. Met vooral van der Poel, da’s een durfal in het kwadraat, van Aert die hem durft te volgen en de Fransman Alaphilippe die ook wel van een aanval houdt, krijg je een totaal andere kijk, wordt het spectaculair. En dat trekt ook de jeugd aan. Pakweg zes jaar geleden konden we vaststellen dat we almaar meer kijkers kregen van 50+. Dat is aan het veranderen, want de sexy manier van koersen van die jonge jongens, dat trekt ook jonge tieners aan. Dat merken we ook aan de mails die we krijgen.

Veiligheid belangrijk

Wat volgens Wuyts dit jaar ongetwijfeld weer een belangrijk onderwerp wordt, is de veiligheid: "Ik ben nog niet helemaal gerustgesteld in datgene wat ik al gezien heb. Ik heb commentaar geleverd overigens vanuit Brussel, vanuit de VRT zelf bij Parijs-Nice, acht dagen aan een stuk. En dan zat ik toch aan een gemiddelde van zes à zeven valpartijen per dag. Dat is nog altijd ruim te veel. Maar men zet hier, niet toevallig in Vlaanderen, alle zeilen bij om in elk geval de parcours wat deftiger in te kleden. We hebben zoveel straatmeubilair dat dat straatmeubilair ingepakt moet worden met verzachtend materiaal. Een firma hier in het West-Vlaamse heeft totems ontwikkeld uit polymeer en als je daar tegenaan rijdt, dan wordt de impact geabsorbeerd en dan wordt het lichaam niet teruggekaatst. Dat zou toch moeten helpen om breuken te vermijden. Nu zijn ze nog een stap verder gegaan want in plaats van de klassieke nadarafsluitingen, gaan ze barriers uit diezelfde polymeermaterialen plaatsen links en rechts in de laatste kilometer. Daardoor zouden wantoestanden, zoals met Jacobsen toen, zich niet meer kunnen voordoen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie