Sport
NOS

Ajax moet hard werken voor nipte overwinning op Feyenoord

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajax moet hard werken voor nipte overwinning op Feyenoord

De klassieker in de Eredivisie kent Ajax als overwinnaar. De Amsterdammers waren tot aan de 1-0 van Ryan Gravenberch dominant. Tegenstander Feyenoord was nog een aantal keer dichtbij een gelijkmaker, een buitenspeldoelpunt en een bal op de lat weerhielden Feyenoord van een punt.

In zijn eerste klassieker die hij meemaakte als coach gaf Dick Advocaat de voorkeur aan Nicolai Jørgensen als spits. Erik ten Hag verkoos Jurrien Timber boven Perr Schuurs. In het eerste kwartier omsingelde Ajax het strafschopgebied waarin Nick Marsman het doel verdedigde. Nicolas Tagliafico kreeg de eerste kans. De Argentijn dook op bij een hoekschop en kopte net over de goal. De sterke openingsfase leidde uiteindelijk tot een treffer, van Gravenberch. Hij had eerder kunnen schieten, bleef rustig en plaatste buiten bereik van Marsman.

Ajax-Feyenoord 1-0

Na de goal zakte Ajax in. Feyenoord was meer en meer op de aanvallende helft te vinden. Ridgeciano Haps was doorgebroken na een goede pass van Steven Berghuis. De vleugelaanvaller van Feyenoord schoot tegen de edele delen van doelman André Onana. Doelpuntenmaker Gravenberch moest het veld halverwege met een blessure verlaten. Met Jurgen Ekkelenkamp als vervanger had Ajax het middenveld niet meer in handen. Aanvoerder Berghuis plaatste de bal twee keer aan de andere kant van de paal. Jørgensen vond wel het doel, maar die treffer werd geannuleerd vanwege buitenspel van Jens Toornstra.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen goal meer en ook geen gele kaarten

De slotfase was het alles of niets voor Feyenoord. Advocaat bracht Pratto in als extra spits. Ajax stond onder grote druk. Eerst kreeg Leroy Fer een grote kans, die Onana tegenhield. En in de allerlaatste secondes had invaller Luis Sinisterra de gelijkmaker nog kunnen maken. Echter, zijn kopbal kwam op de lat. Scheidsrechter Danny Makkelie, die geen enkele prent uitdeelde, maakte vervolgens een einde aan de wedstrijd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerste en vierde

Ajax blijft door de zege de eenzame koploper met 41 punten uit 17 wedstrijden. Vitesse staat op plaats twee. Ook PSV deed goede zaken met een overwinning zaterdagavond. Feyenoord is nu vierde met 35 punten. Volgende week is de weekendafsluiter Feyenoord-AZ.

Ster advertentie
Ster advertentie