Sport
KRO-NCRV

'Wielrennen is yoga voor volwassenen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wielrennen is yoga voor volwassenen'

Dit weekend zou de Tour de France beginnen, maar door corona laat die even op zich wachten. Wat is toch de charme van het jaarlijkse wielerevenement? Het is de rust, de traagheid en zelfs bijna saaiheid. "Wielrennen is yoga voor volwassenen", zegt sportliefhebber Wilfried de Jong in Spraakmakers.

"Ik schaam me er niet voor dat ik tijdens lange etappes een boek lees, muziek opzet en het geluid uit", zegt de televisiemaker. "Het gebeurt regelmatig dat ik een hazenslaapje doe. Daar wordt een mens niet slechter van."

De Tour kenmerkt zich door de lange uitzendingen, met shots van de renners afgewisseld met Frans kasteeltjes. Het druist recht in tegen de snelheid van televisie. "De afgelopen decennia zijn verziekt door de samenvatting. Het is de maat der dingen geworden. Je kunt alles in één minuut zien. Je mist het hangerige en het nikserige."

Aanraakbaarheid renners

De liefde voor de Tour ontstond bij De Jong toen hij met Peter Ouwerkerk meereed bij de Tour, maar ook bij de ronde van Vlaanderen. Hij herinnert zich hoe in Sint-Niklaas, waar de ronde van start ging, de renners zelf kwamen aanrijden, de fiets kwam van het dak af en achter werden ze nog even gemasseerd. "Je kon met ze praten, je rook de azijngeur van die massageolie, een handtekening kon nog, een praatje een foto, er stonden geen hekken. En even later fietsten die mannen 240 kilometer weg. Het is de aanraakbaarheid van die mensen."

In de tijd dat Lance Armstrong fietste, zat je met Armstrongs helpers Livingston en Hamilton in de bar zo een half uur te kletsen. "Zonder persvoorlichters en zonder mensen die zeiden dat dingen niet mochten. Het was heel vrij en aanraakbaar. Het was een volkssport."

Vroeger filmden de journalisten de renners als ze gingen douchen. Ook De Jong stond daar: "Daar heb ik waanzinnige dingen gefilmd. Die renners gingen naakt om het stof kwijt te raken. Die renners gaan daar niet meer heen, die gaan douchen in die geblindeerde douches."

'Mooi zitten'

Een van de wielrenners die De Jong 'mooi vond zitten', was destijds Francesco Moler met zijn ravenzwarte haar op de fiets, in de tijd dat geen helmen werden gebruikt. "Als hij over kasseien reed, en een knik maakte met zijn onderarm en bovenarm van 90 graden, een soort winkelhaak, diep in de beugels van die fiets zat, met zijn grimas vooruit en een hele mooie rechte rug, dat vond ik fabuleus." Nu vindt hij Tom Dumoulin en Niki Terpstra mooi zitten.

Als De Jong zelf op de fiets zit, wil hij ook mooi zitten. "Laatst zei ik tegen iemand, mijn zadel zou eigenlijk iets hoger moeten zitten." Om 'mooi' te fietsen, stapte hij even af om met zijn inbussleuteltje het zadel 3 millimeter hoger te zetten. "En daarna gelijk in de spiegeling van een winkelruit kijken of ik mooi zat."

Wilfried de Jong over de Tour de France: een najaarseditie?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie