appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Terug naar het WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika: 'Het bracht de mensen trots en hoop voor de toekomst'

AFP
donderdag 11 juni 2020 | NOS | NOS Sport

Precies 10 jaar geleden werd in Johannesburg de openingswedstrijd van het WK voetbal in Zuid-Afrika gespeeld. Het was het eerste wereldkampioenschap op het Afrikaanse continent. "Het was vier weken lang een groot feest in Zuid-Afrika."

Dat zegt Hans Vonk. De oud-doelman, van onder meer Heerenveen en Ajax, speelde 43 interlands voor Zuid-Afrika. In 2010 zat hij niet bij de selectie, maar hij maakte het WK wel van dichtbij mee. In Langs de Lijn En Omstreken kijkt Vonk terug op een bijzondere tijd voor het land én voor hemzelf.

"Het was voor de mensen in Zuid-Afrika ongelooflijk belangrijk om zo'n toernooi te organiseren", zegt Vonk. "In materiële zin heeft het de mensen uiteindelijk niet veel opgeleverd, maar voor het geloof en de trots van de mensen heeft het heel veel betekend."

Bekijk hieronder het gesprek met Hans Vonk over het WK voetbal in Zuid-Afrika:

Terug naar het WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika: 'Het bracht de mensen trots en hoop voor de toekomst'

Vonk was destijds 40 en zat diep in de herfst van zijn loopbaan als keeper. Hoewel hij nog wel een poging had gedaan om de Zuid-Afrikaanse selectie te halen, maakte hij het toernooi in zijn geboorteland noodgedwongen mee vanaf de zijlijn. Vonk was door de NOS uitgenodigd om de openingsceremonie en de wedstrijd tussen Zuid-Afrika en Mexico in het stadion te komen bekijken.

"Heel bijzonder, omdat je ook de spanning van de spelers kunt meemaken. Iedereen vroeg zich af of Zuid-Afrika zo'n groot evenement wel kon organiseren. Met die eerste wedstrijd viel heel veel spanning weg, omdat het goed verliep. Dat was heel mooi om mee te maken", vertelt Vonk.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1