appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Dartslegende Andy Fordham is 'jarenlang niet nuchter geweest'

ANP
donderdag 19 maart 2020 | BNNVARA | Redactie B.V.S.C. Twitter

Dé cultheld van het darten, Andy Fordham, is er slecht aan toe. Hij belandde vorige maand in het ziekenhuis door een verstopping in zijn darmen en nu ligt er een levensgevaarlijke operatie op de loer. Dartscommentator Jacques Nieuwlaat laat voor B.V.S.C. zijn licht schijnen over het succes dat Fordham had, ondanks de liters bier die hij tijdens zijn carrière weg tikte.

Het gaat al lange tijd niet goed met de gezondheid van Andy Fordham. "Hij was een groot character in de dartssport, tot 2007, toen ging het allemaal fout," legt Nieuwlaat uit. "Hij plaatste zich voor het WK, maar vlak voordat hij de eerste ronde speelde, moest hij afgevoerd worden met een ambulance. Hij belandde in het ziekenhuis met leverfalen. En het was vanaf dat moment: ziekenhuis in, ziekenhuis uit."

Twee kratten bier per dag

Fordham dronk tijdens zijn carrière ontzettend veel bier. "Een deel van z’n cultstatus kwam door het feit dat hij nogal veel dronk. Een krat tot twee kratten bier per dag. En als-ie geen trek meer in bier had, ging hij over op andere dranken." Nieuwlaat interviewde Fordham een tijdje terug. "Iedereen zei altijd: hij wordt niet dronken. Maar hij zei zelf tegen mij: ik ben jarenlang niet nuchter geweest."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na de escalatie in 2007 is Fordham gestopt met alcohol drinken en is hij meer dan 100 van zijn 240 kilo kwijtgeraakt. Hij kwam alleen nooit meer terug op zijn oude niveau in de sport. "Dat geldt wel voor meer darters. Als ze te snel te veel afvallen, dan ben je toch het balanspunt in je lichaam kwijt. Omdat je houding dan moet veranderen om de pijlen op dezelfde manier in het bord te krijgen."

Niemand evenaart zijn cultstatus

Nu Fordhams carrière over is, zijn er eigenlijk geen darters meer die in de buurt van zijn cultstatus komen. "De sport is geprofessionaliseerd. De ruwe kantjes zijn er een beetje vanaf, het is allemaal wat ge-olieder en gesmeerder geworden. Maar voor de sport is dat goed."

Jacques Nieuwlaat over dartslegende Andy Fordham

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1