Ajax-jeugd rolt ADO op in laatste wedstrijd voor winterstop

2. Ajax-jeugd rolt ADO op in laatste wedstrijd voor winterstop

De jeugdige Jurgen Ekkelenkamp (19 jaar), Ryan Gravenberch (17) en Lassina Traoré (18) blonken uit in de Johan Cruijff ArenA tegen ADO Den Haag. De bezoekers kregen zes doelpunten om de oren in de laatste speelronde voor de winteronderbreking.

Hakim Ziyech en Donny van de Beek maakten het eerste verschil met allebei een doelpunt in de eerste helft. Toen was het verzet van ADO al gebroken. Het team werd weggespeeld. Ekkelenkamp en Gravenberch mochten hun eerste Eredivisiegoal scoren bij hun debuut in de basisopstelling.

In de tweede helft volgde Traoré het voorbeeld van de twee debutanten. Ook de spits uit Burkina Faso wist het net te vinden, nadat Dusan Tadic de stand daarvoor al op 5-0 had gezet. Sontje Hansen (17 jaar) mocht hierna ook voor het eerst invallen in Ajax 1. Hij scoorde niet.

ADO Den Haag moest in de laatste tien minuten met een man minder verder. Danny Bakker kreeg zijn tweede gele kaart. De ploeg van interim-trainer Dirk Heesen beet van zich af met veel overtredingen. Op het einde van de wedstrijd kreeg ADO een strafschop mee, na een overtreding van Lisandro Martinez. Na wat geruzie over wie de strafschop mocht nemen, trapte John Goossens er uiteindelijk de eretreffer in (6-1).

Ajax gaat als winterkampioen de pauze in. Mede-koploper AZ liet het zaterdagavond liggen tegen Sparta Rotterdam. Na een snelle rode kaart voor doelman Marco Bizot verloor het team met 3-0. Op zondag staan er nog drie wedstrijden geprogrammeerd: FC Utrecht-Feyenoord en FC Groningen-FC Emmen om 14.30 uur en Vitesse-VVV Venlo om 16.45 uur. De wedstrijden zijn rechtstreeks te beluisteren in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.