appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Verona van de Leur: 'Als topsporter heb je geen tijd om te genieten'

ANP
donderdag 28 november 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

In 2002 won ze medaille na medaille. En, als kroon op een fantastisch jaar werd Verona van de Leur Sportvrouw van het jaar. Maar, aan haar carrière zit ook een schaduwkant. Als jonge turnster werd ze seksueel en mentaal misbruikt en belandde na haar carrière op straat. Hoe ze uiteindelijk haar geld verdiende als webcamgirl en wat haar nieuwe ambities zijn voor 2020, vertelt ze in De Nieuws BV.

Op haar vijfde begon Van de Leur met turnen en op haar negende kwam ze bij de selectie terecht: "Vanaf dat moment is het echt topsport. We moesten misschien wel 20 uur in de week trainen. In groep 8 trainde ik misschien al wel 30 uur en in de eerste klas nog meer. Dus, dan is dat je leven."

'Dit is topsport en topsport is hard'

Het leven als jonge turnster gaat ver, heel ver. Ouders gaan fanatiek mee in het denkbeeld van de coach en een spagaat wordt doorgeduwd, zoals ook wordt getoond in de documentaire Turn! In delen van de documentaire herkent Van de Leur zichzelf: "Er zijn momenten geweest dat ik iets van 11 was en ik niet meer naar de zaal wilde."

Van de Leur: "Ik was bang, je weet niet wat die dag gaat gebeuren en hoe de coach zich gedraagt. Dat doordrukken in de spagaat is nog maar het topje van de ijsberg eigenlijk. Als je dan zegt dat je niet meer wil krijg je als reactie 'maar je hebt dat talent', 'dit is topsport en topsport is hard'. En dan ga je dingen geloven, al helemaal op zo'n jonge leeftijd. Iemand heeft je die top beloofd en die wil je bereiken."

Fysiek en mentaal misbruik

Tegelijkertijd werd ze misbruikt. Van de Leur: "Fysio's die behoorlijk laag in je broekje moeten zijn, het masseren dat ze heel graag doen, je lichaam aanraken. En daarbij de coaches ook, die mishandelen fysiek en mentaal; alles is grensoverschrijdend kun je zeggen."

Van de Leur: "Het is heel makkelijk in een turnhal. Het is zo gesloten en niemand is welkom. Dus het wordt eigenlijk makkelijk gemaakt voor de genen die daar lesgeven." Bespreekbaar was het misbruik ook niet: "Als ik het thuis aanhaalde werd er gevraagd of ik het wel goed had gezien, 'misschien bedoelt hij het anders'. Er werden smoesjes verzonnen dus ik moest het maar pikken en dat was het. Ik kon er niet met mijn ouders over praten."

Sportvrouw van het jaar 2002

Van de Leur leefde de droom van haar coach en haar ouders. Ze haalde mooie medailles en werd zelfs in 2002 verkozen tot sportvrouw van het jaar. Die nominatie ging alleen destijds compleet langs haar heen. Maar nu, terugkijkend, was dit het ultieme hoogtepunt.

Van de Leur: "Als topsporter ga je van wedstrijd naar wedstrijd, dus je hebt eigenlijk geen tijd om te genieten van iets. Die avond ging ook langs me heen, de coach zei ook gelijk 'morgenochtend weer om half 8 in de zaal'. Nu jaren later besef je wel dat het heel bijzonder is."

Nu jaren later besef je wel dat het heel bijzonder is

Verona van de Leur

Misschien was het wel typerend voor haar topsport carrière: zelf zegt Van de Leur dat het als een roes voorbij is gegaan: "Het is jammer dat ik toen niet in het moment stond en niet kon genieten van wat ik deed." In 2008 stopte Van de Leur met turnen: "Op het EK maakte ik mijn laatste sprong, dat voelde als 'dit is het laatste en mijn carrière is klaar'."

'Thuis werden de sloten vervangen'

Vervolgens belande Van de Leur op straat: "Mijn ouders wisten niet hoe ze ermee om moesten gaan, ik was niet de dochter ik was het product dat turnde. Met mijn vriend ging ik leuke dingen doen en het was klaar met de sport. Thuis werden de sloten vervangen en was ik niet meer welkom."

Van de Leur: "Je begint een nachtje in de auto en je denkt 'morgen zien we wel verder'." Maar de nacht erna sliep ze weer in de auto. Bij de familie van haar vriend kon ze terecht en af en toe ook bij kennissen, maar het liefst hield Van de Leur haar situatie voor zichzelf. Iets meer dan twee jaar hield deze situatie aan.

Mijn ouders wisten niet hoe ze ermee om moesten gaan

Verona van de Leur

Op een gegeven moment krijgt Van de Leur een mailtje of ze webcamgirl wilde worden. Na lang nadenken besluit ze het te doen. Nu, 8 jaar verder, heeft Van de Leur ook een pornofilm gemaakt met haar vriend en komt haar carrière dit jaar aan een einde.

Weerbaarheidslezingen voor sporters

Na alles dat Van de Leur zelf heeft meegemaakt gaat ze zich nu inzetten voor het weerbaarder maken van sporters. Om zo eigenlijk te voorkomen wat haar overkwam in de sport. Van de Leur: "Ik wil zorgen voor een veilig klimaat in de sport via lezingen. Het werpt nu al zijn vruchten af. Ik werk nu ook samen met dak- en thuislozen organisaties en bijvoorbeeld Stichting Kindermishandeling."

Het langesportinterview met Verona van de Leur

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1