appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Overlijden bokser Patrick Day: 'twaalf ronden is absurd, dat moet terug naar vijf'

ANP
donderdag 17 oktober 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Woensdag overleed bokser Patrick Day op 27-jarige leeftijd aan verwondingen als gevolg van een knock-out in een bokswedstrijd. Kickbokstrainer en coach Thom Harinck vertelt in Spraakmakers wat er moet veranderen in de bokssport: "Twaalf rondes continu die stoten, ze moeten dat gewoon naar beneden brengen."

Thom Harinck blikt vooruit op gevecht tussen zijn oud-pupil Badr Hari en Rico Verhoeven
De promotor van Day stelde na zijn overlijden de gevaren van de bokssport aan de kaak. Hij gaf aan dat de bokssport veiliger moet, maar hoe wist hij niet. Harinck weet dat wel, hij wil dat het aantal ronden in een bokswedstrijd naar beneden wordt gebracht - van twaalf naar vijf. 

"Kijk als je bokst en ze moeten twaalf ronden boksen die jongens, dat is absurd. Vooral boksen is over het algemeen steeds op het hoofd concentreren. Vijf ronden is te doen, maar als je nog een keer vijf ronden, plus twee ronden die stoten op je hoofd krijgt, dat weet ieder kind dat dat niet goed is. Ik begrijp ook niet dat ze het zover hebben laten komen."

met het terugbrengen van het aantal ronden denkt Harinck dat de helft al is gewonnen. Vervolgens moet er ook naar de medische kant worden gekeken om dat te verbeteren.

Ingrijpen als trainer

Bij een bokswedstrijd speelt adrenaline een grote rol. Daarnaast staat er veel op het spel - winstpremies lopen in de miljoenen. Daardoor gaan "die jongens" de ring maar al te graag in. Als trainer is het dan je taak om die jongens te beschermen, zegt Harinck. "Je vechter wil wel, de scheidsrechter wil doorgaan, maar ik vond het niet geaccepteerd, dus ik gooide gewoon de handdoek in de ring. Als jij trainer bent, kun je heus wel zien wat jouw jongen wel of niet kan."

Thom Harinck blikt vooruit op gevecht tussen zijn oud-pupil Badr Hari en Rico Verhoeven

Nóg meer Spraakmakers?

Volg ons op FacebookTwitter of deel je kennis en ervaring met de redactie via de Spraakmakers Community.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1