appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL op Zaterdag
STER Advertentie

Nadal verovert negentiende grandslamtitel na thriller tegen Medvedev

AFP
maandag 9 september 2019 | NOS | Redactie

Rafael Nadal heeft in New York voor de vierde keer de US Open gewonnen. De nummer twee van de wereld rekende in een prachtig gevecht met 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4 af met Daniil Medvedev.

De twee hadden elkaar een keer eerder ontmoet: een maand geleden maakte Nadal in de finale van Montreal nog gehakt van de Rus. Sindsdien won Medvedev echter het toernooi van Cincinnati en was hij al twaalf partijen ongeslagen.

En ook in de finale in New York kon hij aanvankelijk goed mee met de Spanjaard. Net als zijn tegenstander is Medvedev niet vies van lange en spectaculaire rally's en daarin was hij regelmatig de betere. Tot 5-5 hield hij gelijke tred.

Nadal is echter al lang niet meer de baselinespeler die hij vroeger was. Met power en finesse ontregelde hij het spel van de opponent en ook aan het net was hij twee sets lang niet te kloppen.

Rol van ijskonijn

De 23-jarige Medvedev speelde de rol van ijskonijn met verve, weigerde op te geven en rende de longen uit zijn lijf. Bij een break achterstand in de derde set leek zijn missie echter kansloos.

Medvedev vond zelf van niet. De man die al 24 partijen in het Noord-Amerikaanse hardcourtseizoen speelde (en er 22 won), en in New York vanwege een bovenbeenblessure twee keer even leek op te geven, vond in de diepste krochten van zijn lijf nog een extra vaatje energie.

Ineens zorgde de onvermoeibare Rus ervoor dat de altijd zo scherpe hoeken in het spel van Nadal plotseling niet meer zo scherp leken. Zijn eigen slagen eindigden stuk voor stuk strak op de lijn.

Vijfde set

Met weergaloos tennis sleepte Medvedev er een vierde set uit en middels een schitterende passerslag op breek- en setpunt ging de partij zelfs een vijfde en beslissende set in.

Voor de 33-jarige Nadal was het nu alle hens aan dek. Bij 1-0 moest de Spanjaard nog drie breekpunten wegwerken, maar in het vervolg kreeg hij de Rus eindelijk op de knieën. Na bijna vijf uur topvermaak had hij zijn negentiende grandslamtitel binnen, één minder dan recordhouder Roger Federer.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1