appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

WK vrouwenvoetbal 2019: 'Ze kunnen écht heel ver komen'

ANP
dinsdag 4 juni 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De Oranje Leeuwinnen vertrekken vandaag naar Frankrijk voor het WK voetbal, dat vrijdag begint. Na de 3-0 tegen Australië in de uitzwaaiwedstrijd dit weekend zijn de verwachtingen hooggespannen. Wat kunnen we van het team verwachten?

Willem Vissers en Annemarie Postma over het WK vrouwenvoetbal

Willem Vissers, voetbaljournalist voor de Volkskrant is al lange tijd geïnteresseerd in vrouwenvoetbal, omdat er destijds juist weinig interesse voor was. Bij het WK in Duitsland was Vissers naar eigen zeggen de enige Nederlandse journalist die daar naar toe ging. "Nu rukt het AD met vijf man en de NOS met ik weet niet hoe veel mensen uit. Nu is het echt groot geworden, dat vind ik wel leuk." 

Op gelijke voet(bal) 

Dit weekend werd bekend dat de KNVB de vergoedingen voor het vrouwenelftal "naar een substantieel hoger niveau" gaan tillen, met als doel dat in 2023 de vergoedingen op gelijke hoogte komen met dat van de mannen. Volgens Vissers betekent het dat ze nu door journalisten dezelfde behandeling moeten krijgen als de mannen. "

Ze hebben nu dezelfde faciliteiten: dezelfde velden, vliegtuigen, en trainingskampen.In 2013 speelden ze ook op het EK heel slecht, toen heb ik heel kritische verhalen geschreven. Toen zeiden mensen: je bent veel te kritisch. Maar bij de mannen was ik ook kritisch."

Hoewel de verschillen in faciliteiten en vergoedingen gelijk worden getrokken, blijven er toch altijd verschillen bestaan. "Ik zeg het even clichématig: tegen een man kun je zeggen dat hij een klootzak is en ’s avonds zit je met hem aan de bar een biertje te drinken. Vrouwen hebben wat meer gevoelens en blijven het elkaar wat langer nadragen." Ook vindt Vissers dat vrouwen over het algemeen veel meer aan kunnen: "Vrouwen zijn gezagsgetrouwer en mannen zijn vergevingsgezinder".

Jaloezie

Er is al gesproken over jaloezie binnen het team. Daarom vindt Annemarie Postma, voetbaljournalist voor Het Parool, goed dat de aandacht in de pers beter verdeeld wordt over het team. "In de reclames en posters zie je nu veel meer meiden dan alleen Lieke Martens en Vivianne Miedema. En dat was iets waar je de andere spelers vaak over hoorde: wanneer mogen wij een keer? Je merkt dat het goed is voor de team spirit dat iedereen meegenomen wordt."

De kansen

En hoe gaan de dames het doen? Vissers heeft er vertrouwen in: "Er zijn weinig landen die drie van deze topaanvallers hebben. Van de Sanden is de snelste speler van het toernooi. Je hebt Miedema, dat is de trefzekerste speler. En je hebt Martens, dat is een van de beste spelers ter wereld. Dan ben je al een heel eind. Ze kunnen écht heel ver komen."

Postma is wat voorzichtiger. "Ik verwacht er heel veel van, maar twee jaar geleden scoorde Miedema pas in de knock-out fase. Lieke Martens had zaterdag één fantastische actie en eigenlijk heb je verder weinig gezien." De voetbaljournaliste is vooral benieuwd naar de plan van aanpak en denkt dat de eerste wedstrijd veel gaat zeggen over de verloop van het toernooi.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1