appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Het zal heel erg moeilijk zijn om spelers van dit kaliber weer bij elkaar te krijgen'

ANP
donderdag 9 mei 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Het eindigde voor Ajax gisteren met een mokerslag, maar niettemin was er trots in Nederland. Het talentvolle elftal werd alom geprezen. Ook buitenlandse kranten kregen geen genoeg van het jeugdige Ajax. Is dit succes een incident of is het Nederlandse voetbal nu definitief terug aan de internationale top? 

Stand.nl: Het Nederlands voetbal is terug aan de top

"Op clubniveau zal het best lastig worden om deze prestatie te evenaren", zegt Ron Jans, technisch manager van FC Groningen. "Dat heeft te maken met geld en vertrek van spelers." Hij doelt op spelers als Frenkie de Jong, Mathijs de Ligt en Hakim Ziyech, die naar grotere competities gaan. 

Jans: "Je kunt wel 200 miljoen op de bank hebben, maar je koopt niet meteen diezelfde kwaliteit terug. Bij Ajax hebben ze een goede, fitte basis staan. Als iedereen fit is hebben ze bijna geen zwakke punten. Maar in de breedte, dat is gisteren ook gebleken, wordt het al lastiger. Dus ik ben bang dat dit een incident is. Deze wedstrijd is voor veel spelers een litteken, maar wel een mooi litteken."

Volgens de technisch manager zit het met de infrastructuur wel goed, en blijven er altijd mooie talenten komen. Daar is Nico-Jan Hoogma, directeur topvoetbal KNVB, het mee eens: "Nederland is een opleidingsland. Dat is het altijd geweest, daar moeten we het van hebben. Je zult zien, zoals nu na het succes van Ajax, dat de grotere voetballanden de goede jongens weg komen halen. Daarom zullen we constant moet blijven opleiden, om het bij te kunnen benen."

Dit kaliber

Sjoerd Mossou, sportjournalist bij het AD, vindt het niveau van Nederlands voetbal momenteel ook zeldzaam hoog. Hij schrijft dat toe aan "de raamwerk" van spelers als De Ligt, De Jong en Van Dijk. "Dat kun je aanvullen met andere spelers en dan kun je de komende jaren vooruit." Mossou erkent echter ook dat de kwaliteit zal veranderen als spelers naar andere clubs verhuizen. "Het zal heel erg moeilijk zijn om spelers van dit kaliber weer bij elkaar te krijgen."

Maar de journalist vindt vooral dat er optimistisch terug gekeken kan worden naar de prestatie van Ajax en wat dat voor de toekomst betekent. "Wat we hebben beleefd is dat het kán. Het is mogelijk voor een Nederlandse club, als de puzzel helemaal goed valt, en dat viel hij bij Ajax bijna, om in de Champions League wat te bereiken."

Stand.nl: Het Nederlands voetbal is terug aan de top

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1