appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Overnachting
STER Advertentie

WK-column: De redder van de duivels heet Chizhik-Pyzhik

Edwin Cornelissen
dinsdag 10 juli 2018 | NOS | Edwin Cornelissen

Nee, nee, kersverse Duivels-adepten. Ik ben niet negatief en ik wil het feestje zeker niet bederven. Maar Toby Alderweireld zei het zelf, and I quote: "Je hebt soms ook een stukje geluk nodig". Zoals onlangs tegen Brazilië. En misschien ook wel vandaag in de halve finale tegen Frankrijk. Welnu, ik heb goed nieuws. De redder van de Rode Duivels is een vogel van 11 centimeter, die luistert naar de naam Chizhik-Pyzhik. En wees niet bang, hij vliegt niet weg.

Chizhik-Pyzhik is namelijk letterlijk in brons gegoten. Het is een standbeeldje van een sijs, en je vindt ‘m op een klein plateau, bevestigd ergens halverwege de wand van de Pantelejmonov-brug over de Fontanka-rivier. Nou ja, je vindt het beeldje niet zomaar. Het vergt goed kijkwerk, van de rand van de brug naar beneden. Maar daar staat-ie toch echt. Een klein vogeltje, met een grote reputatie. 

Het verhaal van Chizhik-Pyzhik gaat terug tot halverwege de 19de eeuw. Toen opende de Imperial Law School de deuren, op een steenworp afstand van de plek waar nu het beeldje staat. De studenten, allemaal afkomstig van rijke families, droegen een schooluniform met de kleuren geel en groen. Al snel kregen zij de bijnaam ‘sijzen’. 

Of zij eenvoudig door hun studie fladderden, weet ik niet. Het verhaal gaat wel dat zij het leven buiten de schoolbanken, doordrenkt met wodka, nog veel aantrekkelijker vonden. Er is een oud Russisch volksliedje op gebaseerd. Dat gaat vrij vertaald als volgt: ‘Chizhik-Pyzhik, waar ben je geweest? Ik dronk wodka bij de Fontanka’. Even op YouTube zoeken en u komt prachtige versies tegen. 

De sijs groeide uit tot een van de symbolen van Sint-Petersburg. In 1994 werd dat gevierd met de komst van het bronzen beeldje, waaraan speciale krachten worden toegedicht. Maar daar moet je als gelukszoeker wel wat voor doen. Het is de bedoeling dat je vanaf de brug een muntje gooit naar Chizhik-Pyzhik. Valt het muntje in het water, dan gebeurt er niets. Maar blijft het muntje op het plateau liggen, dan komen je wensen uit.

En dus staan er ook nu weer groepen mensen op de brug, hopend op een vaste hand van werpen, zodat hun dromen vervuld zullen worden. Belgen kom ik echter niet tegen. Het aantal Duivels-fans zal waarschijnlijk beperkt blijven tot 5.000. De meesten komen op de dag van de wedstrijd aan en het is maar zeer de vraag of ze tijd en zin hebben om in hun spaarzame uren in Sint-Petersburg op zoek te gaan naar een bronzen sijs. 

Omdat het toch aanvoelt als de Duivels die een kans voor open doel missen, besluit ik mij maar op te offeren. Twee pogingen heb ik nodig. Mijn eerste muntje belandt kansloos op de bodem van de Fontanka-rivier. Mijn tweede muntje klettert op het plateau, en blijft daarna roerloos liggen bij de pootjes van Chizhik-Pyzhik. 

Dus, Duivels-adepten… Als Mbappé vanavond keihard op de paal schiet, als Griezmann een strafschop mist, en als De Bruyne via de rug van de Franse keeper Lloris scoort, weet dan dat de sijs van 11 centimeter jullie goed gezind was.

Leuke column? Hieronder vind je meer columns vanuit Rusland!Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1