appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

WK-column: 'De Koning is dood, leve Mbappé!'

ANP
zondag 1 juli 2018 | NOS | Edwin Cornelissen

‘Traurig’. Zo kon de Duitser, die ik na afloop sprak in de Kazan Arena, zijn gemoedstoestand het beste omschrijven. Met die Mannschaft had dat weinig van doen. Hij was hier, met zijn zoontje van 9, als bewonderaar van Lionel Messi. En hij was zojuist getuige geweest van diens roemloze aftocht van het wereldtoneel. Misschien nog wel pijnlijker dan de 4-3 nederlaag tegen Frankrijk was de manier waarop de Duitser zijn grote held over het veld had zien dolen. Als schim van het fenomeen dat hij bij Barcelona is. 

De koning is door, leve de koning! De 45.000 toeschouwers, voor het grootste deel van Argentijnse komaf, zagen een nieuwe grootheid opstaan. Hij droeg een Frans shirt, is pas 19 jaar oud en debuteert op het WK. Kylian Mbappé, opgegroeid in één van de voorsteden van Parijs, gold al langer als supertalent. Het is niet voor niets dat Paris Saint Germain hem voor de lieve som van 180 miljoen euro overnam van Monaco. Maar in Parijs, laat ik mij vertellen door een Franse collega, wil hij iets te nadrukkelijk het evenbeeld zijn van Neymar. En daardoor komt hij niet altijd goed tot zijn recht.

In de Franse nationale ploeg was de heldenstatus aanvankelijk ook niet aan hem toebedeeld. Antoine Griezmann was toch de man die het voor de ‘Haantjes’ moest gaan doen. Maar tegen Argentinië was het Kylian Mbappé die, onbevangen en vrij van druk, over het veld raasde. Ongrijpbaar voor de Argentijnse defensie, razendsnel en nog trefzeker ook. Twee keer scoorde hij zelf. Bovendien verdiende hij voor Frankrijk een strafschop, die Griezmann in staat stelde de score te openen. 

Dat maakt een WK voetbal tot zo’n fascinerend toernooi. Uitgerekend op de dag dat de twee grote voetbalvedettes van dit moment, Messi en Ronaldo, allebei het onderspit delven, wordt een nieuwe ster geboren. Zijn doelpunten, gadegeslagen door een miljoenenpubliek wereldwijd, maken dat zijn naam definitief is gevestigd - en dat we die absurde transfersom misschien ook íets beter kunnen begrijpen…

Over geld gesproken: Mbappé heeft aangegeven dat hij zijn WK-verdiensten, inclusief de premies, doneert aan een fonds voor gehandicapte kinderen. Hij hoeft geen geld te verdienen aan het representeren van zijn land, stelt de tiener. Hij doet het voor het volk, voor de eer en het vaderland. En de rest van de wereld mag meegenieten. 

De Duitse Messi-adept stond met een lauw biertje in de hand nog wat te sippen. De tragiek van weer een gemiste kans op die zo fel begeerde wereldbeker was overduidelijk voelbaar. Het zoontje van 9 vermaakte zich inmiddels prima met WK-mascotte Zabivaka, zijn nieuwe held. Zo snel kan het gaan op een WK. Het ene moment weet je de spotlights op je gericht. Even later sta je in het donker.

Leuke column? Hieronder vind je meer columns vanuit Rusland!Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1