appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

Adelaarsgebaren en Mladic-truien: Albanië en Servië boos om FIFA-boetes

EPA
dinsdag 26 juni 2018 | NOS | NTR | Redactie

Zelfs al spelen Albanië en Servië niet eens tegen elkaar op het WK, de spanning tussen de twee landen is er uitgelopen op een relletje. Beide partijen zijn woest vanwege door de FIFA opgelegde boetes, Balkan-correspondent Mitra Nazar legt uit wat er precies aan de hand is.

'De coach had gezegd dat hij de scheidsrechter naar het Joegoslaviëtribunaal wilde sturen'

“Twee Zwitserse spelers met Kosovaars-Albanese roots kregen een geldboete wegens ‘onsportief gedrag’. Ze hadden een adelaarsgebaar gemaakt, wat verwijst naar de vlag van Albanië.” De boete is uiteindelijk opgelopen tot 21.500 euro. 

“Maar de hoogste boetes gaan naar de Servische kant. De Servische voetbalfederatie moet drie keer zoveel betalen voor het gedrag van fans. Die gooiden voorwerpen op het veld en droegen spandoeken met discriminerende en politieke boodschappen. Vijf voetbalfans hadden de beeltenis van oorlogsmisdadiger Mladic op hun trui.”

Ook de Servische bondscoach kreeg een boete. “Die had gezegd dat hij de scheidsrechter naar het Joegoslaviëtribunaal wil sturen, zodat ‘ie daar kan worden berecht. En nu quote ik hem: zoals wij Serviërs daar ook berecht zijn.”

De krantenkoppen liegen er volgens Nazar niet om in Servië. Die claimen dat de FIFA het land vernedert en noemen de voetbalbond een maffia-organisatie. “Serviërs zien het adelaarsgebaar als provocerend en als bewijs dat Albanië werkt aan een plan voor een groter Albanië. Waaronder ook delen van Servië en Macedonië vallen.”

Ondertussen heeft de Albanese premier Edi Rama zijn landgenoten opgeroepen geld te storten om de boetes van de Zwitserse spelers Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri te betalen. De premier heeft daartoe een speciaal bankrekeningnummer geopend onder de naam 'Wees niet bang voor de adelaar'.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1