appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

'Liever Beyoncé dan de Vuelta naar Utrecht'

ANP
donderdag 14 juni 2018 | EO | Sjors van Veen Twitter

De kans dat de ronde van Spanje, de Vuelta, in 2020 naar Utrecht komt, neemt flink toe. Deze week stemde de provincie Utrecht in met een bijdrage van 2,1 miljoen euro om de organisatie van het evenement mogelijk te maken. Het plan is opmerkelijk, omdat Utrecht eerder ook al de gaststad voor de Giro en de Tour de France was. 

Vuelta naar Utrecht in 2020?

Volgens de bekende Utrechter, Henk Westbroek, is het organiseren van zo'n groot wielerevenement niet per se voordelig voor de stad. "Als ik kijk naar de start van de Tour in 2015 dan was het vooral een heel warme en drukke dag. De gemeente Utrecht moest die dag voor ruim 4 ton aan water inslaan om het publiek gehydrateerd te houden."

Ook zouden, volgens Westbroek, veel Utrechtse ondernemingen verlies hebben geleden door het overschatten van het succes van dit evenement. Maar volgens Dimitri Gilissen van VVD Utrecht heeft het evenement de stad ook veel opgeleverd. "Natuurlijk moest er extra geld uitgegeven worden aan water vanwege de warmte, maar uiteindelijk heeft de start van de Tour Utrecht ruim 25 miljoen euro winst opgeleverd", aldus de VVD'er. 

Voorbeeld

Journalist Jeroen Wielaart, die de Tour de France in 2015 naar Utrecht wist te halen, denkt dat het zeer mogelijk is om de Ronde van Spanje in 2020 ook naar de stad te krijgen. "De Tour en de Giro hebben Utrecht op de kaart gezet. De directeur van de Tour de France heeft al meerdere malen de start in Utrecht genoemd als een voorbeeld van organisatorisch vermogen. Utrecht heeft daar echt iets laten zien. En die kennis speelt hij door naar de organisatie van de Vuelta."

Henk Westbroek vindt de heisa omtrent het wielrennen een beetje overdreven. "Utrecht heeft al meer dan een miljard euro schuld. Dan kunnen ze het geld beter ergens insteken waar ze nog wat aan kunnen verdienen. Haal dan bijvoorbeeld The Rolling Stones en Beyoncé naar Utrecht. Dan kunnen we het wereldwijd uitzenden en hebben we er nog wat aan." 

Utrecht als startsstad Vuelta goed idee?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1