Sport
EO

Ontslag Kroes: top Ajax wist niet hoe het zat met beursregels

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontslag Kroes: top Ajax wist niet hoe het zat met beursregels

Ajax-directeur Alex Kroes is geschorst nu hij verdacht wordt van het handelen met voorkennis in aandelen van het bedrijf. De voetbalclub moest zelf toezichthouder AFM bellen om uit te zoeken hoe dit nu zat, zegt Quote-journalist Bastian van der Belt, die de zaak aan het licht bracht. "Je mag wel iets meer verwachten van een bedrijf dat al 27 jaar op de beurs staat", zegt hij in Geld of je Leven.

Kroes, die minder dan een maand algemeen directeur is van de wereldberoemde sportclub Ajax, is per direct geschorst en wordt waarschijnlijk ontslagen. Zijn eigen club, een beursgenoteerd bedrijf, verdenkt hem namelijk van handelen met voorkennis in aandelen van Ajax.

Quote-journalist Bastian van der Belt kwam de zaak als eerste op het spoor. Toen hij er vragen over stelde bij de voetbalclub, kreeg hij niet gelijk een duidelijk antwoord: "Naar mijn gevoel schoten ze erg in de stress. Ze hadden geen antwoord, behalve dat het geen tekenbonus was. Want dat dachten we in eerste instantie. Toen gingen er bij ons wat radartjes draaien: wat kan er dan achter zitten?"

De houding van de club was buitengewoon gestrest toen we er vragen over stelden, zegt hij. "Ze zeiden: 'we weten het eigenlijk niet, dus wij gaan de AFM (Autoriteit Financiële Markten, red.) bellen om uit te zoeken hoe dit zit'. Terwijl je dat wel intern hoort te weten. Het gaf voor mij een hele rommelige indruk."

'Te laat de juiste vragen gesteld'

Pas na berichtgeving van Quote stelde de voetbalclub Kroes hier de juiste vragen over, zegt Van der Belt. "En toen bleek dat hij de aandelen een week voor zijn aanstelling had gekocht. Toen wist hij zelf al wel dat hij directeur werd."

Die vragen zijn veel te laat gesteld, zegt Van der Belt. "Als ze dit een jaar geleden hadden gedaan, toen hij werd benoemd, hadden ze dit veel rustiger kunnen communiceren en hier een plan voor kunnen maken."

Hij verbaast zich over deze vorm van bedrijfsvoering: "Je mag wel iets meer verwachten van een bedrijf wat al 27 jaar op de beurs staat. Zo speelt er nog een dossier over een ander voormalig directielid. Ook in dat kader had ik zelf alles dichtgetimmerd wat er maar mis kon gaan, dat is niet gebeurd."

Nooit over gecommuniceerd

De voetbalclub had dit ook kunnen voorkomen, zegt hij. "Als ze gewoon een persberichtje eruit hadden gedaan dat hun nieuwe directeur toevallig ook een stuk aandelenpakket heeft, was het nooit iemand opgevallen. Maar ze hebben er nooit over gecommuniceerd, waardoor wij gingen graven. Nu blijkt dat er toch iets meer aan de hand is."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie