Sport
NOS

'Voor Feyenoord is de bekerfinale er een in een rij van velen, voor NEC is dit een topdag'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voor Feyenoord is de bekerfinale er een in een rij van velen, voor NEC is dit een topdag'

Wat zeggen de cijfers? Normaal gesproken duikt data-analist Bart Frouws in de studio van NOS Langs de Lijn in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag voor een keer niet, want de fanatieke supporter van NEC is in Rotterdam voor de bekerfinale tegen Feyenoord. Henry Schut en Hugo Borst bellen met de man die normaal gesproken onpartijdig cijfers en statistieken deelt, maar vandaag iets minder neutraal is. "Voor ploegen als Feyenoord is dit er eentje in een rij van velen. Voor NEC is dit een topdag."

Video niet beschikbaar

Een lege stoel in de studio van NOS Langs de Lijn. Normaal gesproken deelt data-analist Bart Frouws statistieken en cijfers, maar nu moeten Schut en Borst het doen met een telefoongesprek. Frouws, groot fan van NEC, is in Rotterdam voor de bekerfinale. Dat NEC voor het eerst in de clubgeschiedenis een prijs kan pakken, doet de stad veel, ziet Frouws. "Je zag iedereen vanochtend rondlopen met sjaaltjes en shirtjes. De weg naar het stadion toe? De hele A15 stond vol met bussen en met mensen op viaducten. Daar krijg je al een beetje kippenvel van."

En dan moet de wedstrijd dus nog beginnen. Heeft Frouws vertrouwen in een goede afloop? "Niet echt", reageert hij resoluut. "Dat is denk ik ook wel een beetje het Nijmeegse: niet altijd de positieve kant zien. Maar Feyenoord is gewoon favoriet, dat moet je toegeven. Laten we hopen op een stunt."

Wat zeggen de cijfers?

Ook op een dag als vandaag kan de hoofdvraag niet onbeantwoord blijven: wat zeggen de cijfers? Die zijn duidelijk. Vijf keer stond NEC in een bekerfinale, vijf keer werd er verloren. "Een slecht voorteken", aldus Frouws. "Als het een keer gaat gebeuren, laat het dan vandaag zijn. Ik liep langs een heel groot spandoek waar alle bekerwinnaars op staan, Feyenoord staat daar vaak op en NEC nog niet. Laten we hopen dat ze er volgend jaar wel tussen staan."

Het winnen van de beker is alleen voor kleinere clubs als NEC een hoofdprijs, betoogt Hugo Borst met zijn Stelling van deze week. Daar is Frouws het mee eens. "Voor ploegen als Feyenoord is dit er eentje in een rij van velen. Voor NEC is dit een topdag."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie